Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

ISHRANA U TRUDNOĆI MOŽE DA UTIČE NA POJAVU OVE BOLESTI KOD DECE: Problem se javlja kasnije u životu i ozbiljan je

Najnovije istraživanje je pokazalo kako trudnoća može da utiče na povećan rizik po zdravlje deteta kasnije u životu.

 trudnoća.jpg Izvor: Shutterstock

Ishrana u trudnoći ključna je za buduće zdravlje deteta i prepoznavanje rizika od gojaznosti. Najnovija istraživanja pokazala su da već u petom mesecu trudnoće ono što jedete utiče na rast fetusa, a zatim prati rast i razvoj deteta i kasnije. Studija je pratila 3.500 beba i njihove mame, u šest zemalja, od rane trudnoće do detinjstva, i rezultati su pokazala da nivo masti u krvi majke najviše utiču na rast nerođene bebe.

Štaviše, ishrana u trudnoći utiče na težinu deteta u uzrastu od dve godine i verovatno i kasnije u životu. Da li bi ovo mogao biti način da se identifikuju mnogo ranije rizici od gojaznosti kod pojedine dece?

Prema rečima autora rezultati studije su jedinstveni dokaz kako zdravlje i ishrana žene u najranojoj fazi trudnoće može da se odrazi na celokupni razvoj deteta.

 Trudnica, trudna, hrana
Trudnica doručkuje
Izvor: Shutterstock

„Ova značajna studija pružila je dragocene nove uvide u biološko poreklo gojaznosti dece, što je jedno od najhitnijih pitanja javnog zdravlja sa kojima se suočavaju vlade širom sveta. Nalazi bi mogli doprineti ranijoj identifikaciji kod beba sa rizikom od gojaznosti. Kreatori politike moraju ozbiljno da shvate ove podatke kako bi učinili sve da spreče nadolazeću epidemiju gojaznosti sa svim mogućim negativnim društvenim i ekonomskim posledicama", upozorili su autori istraživanja.

(Yumama)

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica