Ishrana u trudnoći ključna je za buduće zdravlje deteta i prepoznavanje rizika od gojaznosti. Najnovija istraživanja pokazala su da već u petom mesecu trudnoće ono što jedete utiče na rast fetusa, a zatim prati rast i razvoj deteta i kasnije. Studija je pratila 3.500 beba i njihove mame, u šest zemalja, od rane trudnoće do detinjstva, i rezultati su pokazala da nivo masti u krvi majke najviše utiču na rast nerođene bebe.

Štaviše, ishrana u trudnoći utiče na težinu deteta u uzrastu od dve godine i verovatno i kasnije u životu. Da li bi ovo mogao biti način da se identifikuju mnogo ranije rizici od gojaznosti kod pojedine dece?

Prema rečima autora rezultati studije su jedinstveni dokaz kako zdravlje i ishrana žene u najranojoj fazi trudnoće može da se odrazi na celokupni razvoj deteta.

Trudnica, trudna, hrana
Shutterstock Trudnica doručkuje

„Ova značajna studija pružila je dragocene nove uvide u biološko poreklo gojaznosti dece, što je jedno od najhitnijih pitanja javnog zdravlja sa kojima se suočavaju vlade širom sveta. Nalazi bi mogli doprineti ranijoj identifikaciji kod beba sa rizikom od gojaznosti. Kreatori politike moraju ozbiljno da shvate ove podatke kako bi učinili sve da spreče nadolazeću epidemiju gojaznosti sa svim mogućim negativnim društvenim i ekonomskim posledicama", upozorili su autori istraživanja.

(Yumama)