Mnoge trudnice se pred kraj trudnoće često brinu zbog traga na donjem vešu, pa se pitaju da li je u pitanju vaginalni iscedak, urin ili im curi plodova voda. Međutim, postoje načini da ih razlikujete i da ne alarmirate doktora ako za to nema potrebe.

Većinom tokom trudnoće vaginalni iscedak je kremast, sluzav ili lepljiv ali ne miriše neprijatno. Amnionska tečnost je vodenasta, trebalo bi da je bistra, ali može ponekad da bude i žuta, zelena ili sa belim tačkicama. Obično je lako da se razlikuje iscedak i amnionska tečnost, ali nije lako da se napravi razlika između amnionske tečnosti i urina.

Verovali ili ne, jedan od najčešćih razloga zbog kog žene dolaze u porodilište je zato što primete da im nešto curi. U većini slučajeva to nije amnionska tečnost, već urin. Kada beba pritisne bešiku, onda se neretko desi da urin curi.

Ako primetite tečnost koja curi, postavite sebi nekoliko pitanja koja će vam pomoći da napravite razliku:

  • Da li ima boju?
  • Da li miriše na urin ili ima loš miris?
  • Da li se to dešava kada se smejete, kašljete ili kijate?
  • Da li možete da kontrolišete curenje tako što ćete stisnuti mišiće 'tamo dole'?
Hemoroidi, trudnoća, wc, toalet
Shutterstock Trudnica u toaletu

Ako izgleda kao urin, ima njen miris i može da se zaustavi tako što će se mišići stisnuti, verovatno je samo mokraća u pitanju. Ako nije tako, možda je reč o amnionskoj tečnosti.

Pravo curenje amnionske tečnosti ne može da se kontroliše. Generalno je bistro, osim ako nije došlo do izlivanja mekonijuma (prve bebine stolice) i može, ali ne mora, da bude praćeno kontrakcijama.

Ako ste u nedoumici, pozovite svog lekara. Ako dolazi do velikog, nekontrolisanog izlivanja vode, nema sumnje da je došlo do pucanja vodenjaka. Pozovite svog lekara i pripremite se za odlazak u porodilište.

(Yumama)