Zdrava ishrana u trudnoći je veoma važna, jer tako hranimo i sebe, ali i bebicu u stomaku. Začini su takođe vrlo važan deo ishrane, jer imaju velike prednosti po zdravlje. Ipak, u trudnoći bi neke od njih trebalo izbegavati, jer mogu ometati razvoj fetusa ili izazvati pobačaj.

Koje začine treba izbegavati u trudnoći?

Cimet

Ovaj začin se obično preporučuje ljudima sa povišenim šećerom, jer smanjuje njegov nivo u krvi. Ipak, u trudnoći bi trebalo smanjiti unos cimeta, jer opušta glatke mišiče materice, što može dovesti do pobačaja ili prevremenog porođaja.

Majčina dušica

Majčina dušica se ne preporučuje u prva tri meseca trudnoće, jer može dovesti do promene u razvoju organa fetusa.

Komorač

Ako se baš mnogo konzumira, može dovesti do pobačaja, ali i do nesanice i srčanih aritmija.

Muskatni oraščić

On u sebi sadrži miristicin, koji može dovesti do zdravstvenih problema, neuroloških i psihijatrijskih, ako se koristi previše.

Kumin

Njega bi najbolje bilo da izbegavate u trudnoći, ako je koncentrovan ili u ulju. Ako baš želite da ga koristite, sigurnije je da koristite prah.

Žalfija

Ona može dovesti do povišenog pritiska u arterijama, jer sadrži sastojak tujon. Najbolje bi bilo da je izbegavate.

izvor: yumama