Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Žudnja za hranom u trudnoći: Zbog čega trudnice uživaju u kiselim krastavčićima i slatkišima?

Da li su hormoni u trudnoći odgovorni što žudite za određenom hranom, ili vaše telo želi da vam nešto saopšti?

  Izvor: Foto: Profimedia

Želja za specifičnom hranom u  ili kombinacijom hrane - turšijom i sladoledom, na primer, relativno je česta. Tačan uzrok toga se ne zna, a nema dokaza da je u pitanju posledica nutritivnog deficita. Neki stručnjaci misle da za to mogu biti odgovorni hormonski ili emotivni razlozi.

Istina je da vaše telo žudi za supstancama koje mu nedostaju. Ponekad je žudnja nagoveštaj da nešto morate da uključite u svoju ishranu. Ako baš želite sladoled, možda vašem organizmu treba više kalcijuma, a ako imate jaku želju za jelima od iznutrica, proverite krvnu sliku. Žudnja za mlekom može da znači potrebu za kalcijumom, a za voćem - signal potrebe za vitaminom C.   

Teorija telesne mudrosti

Dešava se i da žudnja za hranom bude prisilna želja za konzumiranjem onih namirnica koje ranije niste želeli. Najčešće su to slatkiši, mlečni proizvodi, slani krekeri, citrusno voće, vruća začinjena hrana... U trudnoći se dešava da žene koje su volele da jedu meso, odjednom postanu vegetarijanke, ili da opsesivno počnu da jedu čokoladu ili kisele namirnice. Neke od ovih pojava su hormonski uslovljene, kao u pojedinim fazama menstrualnog ciklusa. Slično se dešava i tokom trudnoće. Pojedine teorije ovo podržavaju kao telesnu mudrost.

Povezane vesti

I slatko i slano...

U trudnoći je najčešća žudnja za čokoladom i slanim namirnicama. Jedno od objašnjenja za to jeste da se sklonosti ka hrani menjaju tokom graviditeta i da one uslovljavaju šta će žena da odabere za jelo. Smatra se i da je to jedan od razloga povećane potrebe za hranom. Povećana sklonost ka slanim namirnicama (čips, turšija), objašnjava se povećanim volumenom krvi u trudnoći i većom potrebom za solju. Inače, afinitet ka slanim namirnicama je veći u drugom i trećem trimestru nego u prvom.


Foto: Shutterstock

Mmm, krastavčići

Sklonost ka kiselim ukusima, kao i slatkim, omogućava raznovrsniju hranu kasnije u trudnoći i više kalorija. Žudnja za kiselom hranom se pokazuje u klasičnom obožavanju kiselih krastavaca. Pošto je voće tipična kombinacija slatkog i slanog ukusa, time se objašnjava žudnja za voćem u trudnoći.

Sa slatkišima oprezno

Žudnja za određenom hranom može da dovede do prekomernog porasta telesne težine. Povećana želja za slatkišima, osim veće telesne mase može da dovede do gestacijskog dijabetesa i povišenog krvnog pritska. Ako osećate neodoljivu želju za slatkišima, uzmite ono što je slatko ali i hranljivo - voće, na primer. Umesto sladoleda, uzmite zaleđen voćni jogurt. Ako žudite za kolačima i krofnama, uzmite tost sa džemom. U slučaju da neprestano mislite na čokoladu, zamenite je čokoladnim mlekom.

Povezane vesti

Averzija na hranu

Određene vrste hrane čine da se osećate lošije tokom trudnoće. Prema istraživanjima, to je najčešće meso i životinjski proteini - kao jaja i morski plodovi. Kod mnogih trudnica, ne samo hrana, već i njen miris može da izazove averziju. To je izazvano hormonskim promenama.

U prvom trimestru postoji averzija kada je reč o gorkom ukusu. Prema naučnom objašnjenju, ova promena štiti od konzumiranja alkohola tokom kritične faze fetalnog razvoja. Interesantno je da se averzija prema gorkom ukusu smanjuje u trećem trimestru, kada je kritična faza fetalnog razvoja završena.

Pojedini istraživači se ne slažu da je žudnja vezana isključivo za deficit nekih nutrijenata, oni smatraju da je to samo želja i ništa više. Jer, ako su trudnici potrebni proteini, ona može da ih uzme iz mahunarki i sardina, radije nego iz crvenog mesa. Stvar je u tome što trudnice žude za specifičnom hranom, a ne za grupom hrane. Naučnici smatraju da je žudnja delom biološkog, a delom i psihogenog uticaja. Određena hrana je povezana sa dobrim raspoloženjem u trudnoći, pa se jede u većoj meri. Neke trudnice žude za pšeničnim i kukuruznim brašnom, koje u maloj količini nije štetno, ali može da izazove bol u stomaku ako se uzme u većim količinama.

Prim. dr Jasminka Komnenović, pedijatar-nutricionista

Povezane vesti

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica