Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Da li je povišen holesterol u trudnoći normalan?

Povišen holesterol tokom trudnoće je veoma važan za zdravlje mame i bebe. Stručnjaci ipak objašnjavaju u kojim slučajevima on može biti opasan i kada može doći do hipertenzije i rizika.

  Izvor: Foto: Shutterstock

Visok nivo holesterola tokom trudnoće neophodan je za stvaranje steroidnih hormona, kao što su estrogen i progesteron, koji su krucijalni za održavanje trudnoće. Beba koristi vaš holesterol velikom brzinom za zdrav razvoj udova i mozga.

Majka, placenta i fetus imaju specifične enzime koji menjaju i šalju holesterol u određene funkcionalne hormone.

Dozvoljen nivo holesterola

Nivo holesterola se prirodno povećava tokom drugog trimestra, maksimum tokom trećeg, i obično se normalizuje četiri nedelje nakon porođaja.

Većina kardiologa preporučuje da nivo LDL (lošeg holesterola) bude niži od 100 mg/dl, a dobar HDL holesterol veći od 60 mg/dL. Kada je žena trudna, nivo holesterola joj se povećava za 25 do 50 procenata, a na sreću, to je većinom dobar holesterol.

Kada se leči povišen holesterol

Stručnjaci vrlo često ne leče visok holesterol kod trudnica, osim ako ne postoji veliki rizik za zdravlje kardiovaskularnog sistema.

Trudnoća je mali vremenski period u životu, te je od ključne važnosti smanjiti bilo kakav loš uticaj na fetus.

Visok holesterol tokom trudnoće može dovesti do hipertenzije, što može ugroziti život majke i deteta. Nizak holesterol može dovesti do prevremenog porođaja i male porođajne težine.

Povezane vesti

Štetne posledice povišenog holesterola

Studije su takođe pokazale da je povišen holesterol imao štetne efekte na majčino potomstvo, kako u materici, tako i kasnije u životu. Prema Kanadskoj fondaciji za srce i moždani udar, deca čije su majke imale povišen holesterol pre nego što su zatrudnele, imaju pet puta veću verovatnoću da imaju povišen holesterol od drugih. U normalnim uslovima, lekari mogu da prepisuju terapije za smanjenje nivoa holesterola, međutim, studije su pokazale da su ovi lekovi za smanjenje holesterola povezani sa abnormalnostima u fiziološkom razvoju beba. Iako su rezultati ograničeni, Džuli i dalje preporučuje prestanak upotrebe ovih lekova ukoliko ste trudni ili pokušavate da zatrudnite.

Kako se rešiti povišenog holesterola?

U normalnim uslovima, doktori mogu prepisati lekove za smanjenje holesterola, međutim, ti lekovi mogu u trudnoći dovesti do abnormalnosti ploda. Zato, najbolji savet je izbegavanje ovih lekova u trudnoći i tokom začeća.

Najbolji način za održavanje zdravog nivoa holesterola tokom trudnoće je uravnotežena ishrana bogata voćem, povrćem i vlaknima. Najbolje bi bilo da izbegavate zasićene masti i da vežbate, naravno u skladu sa preporukama lekara. Takođe, imajte na umu da je vašem telu potrebno oko 300 dodatnih kalorija dnevno da biste nahranili i sebe i bebu. Ne više od toga!

Zapratite nas i na Instagramu!

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica