Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Aktivnosti za pravilan razvoj govora - korisna i zabavna igra slamkama (FOTO)

Danas učimo da usmeravamo vazdušnu struju! Delimo sa vama nove logopedske ideje za vežbe oralne praksije, koje su zanimljive deci i korisne za njihov dalji razvoj.

  Izvor: Foto: Shutterstock

U sklopu tretmana artikulacije važan deo čine vežbe oralne praksije koje jačaju mišiće govornih organa. Vežbe se sprovode na različite načine i postoji čitav niz aktivnosti kojima možemo stimulisati razvoj oralne praksije i jačati mišiće ove regije.

Povezane vesti

Kroz ovu aktivnost vežbamo duvanje kroz slamčicu na zabavan način. Pravi se lako i sa malo materijala. Svrha ovih vežbi je da dete uvlači i duva vazdušnu struju što često predstavlja problem.

Software:PhotoScape Created: 2020:05:13 14:28:21

Foto: Logopedsko edukativni centar Čabarkapa

Ova vežba je korisna jer je primenljiva u svakodnevnom životu, na primer, kada dete pije sok na slamčicu. Da bi dete uspelo to da izvede, potrebni su jači i precizniji pokreti govorne regije jer je udisanje vazduha kroz slamčicu komplikovana aktivnost.

Software:PhotoScape Created: 2020:05:13 14:29:57

Foto: Logopedsko edukativni centar Čabarkapa

Ovom aktivnošću dete mora da kontroliše udah, izdah i dužinu zadržavanja daha. Slamčicom podiže sličicu, zadržava dah i prenosi je do odgovarajuće kutije.

Možete koristiti boje kao kategoriju, kao i životinje (domaće i divlje), brojeve, voće i povrće, ukuse... Mogućnosti su brojne i mogu se prilagoditi potrebama i uzrastu svakog deteta.

Software:PhotoScape Created: 2020:05:13 12:42:30

Foto: Logopedsko edukativni centar Čabarkapa

Druga aktivnost su gusenice koje se pokreću kada dete duva u njih, možete se takmičiti ko će pre stići do cilja kako bi deci bilo što zanimljivije.

Povezane vesti

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica