Pre nego što počnu da se rade vežbe za grafomotoriku neophodno je uraditi procenu grafomotrnih sposobnosti. Procena zavisi od uzrasta deteta. Testovi koji se koriste za procenu grafomotornih sposobnosti su Test za procenu vizuelne percepcije i Test za procenu kvaliteta lineacije. Osim toga potrebno je da se oceni kako dete drži olovku i kakav trag olovke ostavlja na papiru. 

U nastavku teksta ćemo napisati vežbe grafomotorike koje možete da radite sa decom kako bi bili spremni za pisanje. 

Pripreme za sam čin grafomotorike možete početi aktivnostima sa šlagom ili penom, tako što ćete na mušemu ili sto sipati penu, razmazati rukama tako da bude ravnomerno raspoređeno i da liči na tablu za pisanje. Dete može celim šakama da pravi različite oblike ili prstima da iscrtava krugove, kose i horizontalne linije, crta Čiča Glišu. Na ovaj način dete vežba mišiće šake koji su mu potrebni za pisanje.


Foto: Privatna arhiva

Bockalice različitih veličina mogu pomoći detetu da pravilnije drži olovku. Krenite sa krupnijim pa kada vidite da je dete savladalo, pređite na sitnije. Bockalice može da ređa po boji, pravi od njih kućicu, različite oblike.


Foto: Privatna arhiva

Uzmite perle različite veličine i dajte detetu da napravi ogrlicu, odnosno da ih naniže na kanap. Za manje dete (oko 3 godine) krupnije perle, a za starije dete (oko 6-7 godina) koristite sitnije (manjih dimenzija).

Ako primećujete da vaše dete nepravilno drži olovku, ne ostavlja adekvatan trag linije na papiru (previše slab ili previše jak) ili ako, i pored vašeg vežbanja sa detetom, ne vidite napredak u njegovim grafomotornim sposobnostima obratite se stručnjacima (logopedu i reedukatoru psihomotorike) koji će da procene grafomotrne sposobnosti. Na osnovu te procene će dati plan tretmana koji je najbolji za vaše dete. 

Pogledajte u galeriji koje vežbe možete da radite sa decom predškolskog uzrasta:

Da bi dete bilo spremno za pisanje važno je da se rade vežbe za grafomotriku na papiru i u svesci. Pre toga je potrebno da se rade vežbe za praksiju šake i prstiju.