Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

ŠTA DA RADIM AKO DETE PLAČE, VRIŠTI, UJEDA: Evo zašto ima napad besa, a ako vičete, pravite veliku grešku

Pogledajte šta se nalazi iza napada besa, ali i šta u tim trenucima ne treba da radite!

 dete ima napad besa_1220942938.jpg Izvor: Shutterstock

I ona najmirnija deca nekada mogu testirati strpljenje roditelja, naročito kada naprave epizodu u javnosti. Iako je svakom roditelju teško u momentu kada dete ima napad besa, zbog ovog ne bi trebalo mnogo da se brinete.

Možda će vas zanimati

Psihoterapeut Jasmin Zafar je objasnila o čemu se radi kada se dete ponaša na ovaj način. Ona kaže da ovo uopšte ne mora biti razlog za brigu. "Prva stvar koju uvek kažem jeste da nije strašno, bilo da dete vrišti, dere se, ujeda, gura. Roditelje uvek prvo podsetim jeste da se dete oseća sigurno pored njih, pa može da iskaže svoja osećanja", kaže doktorka, naglasivši da je detetu nešto potrebno u tom trenutku.

Dete se nosi sa velikim emocijama

Loše ponašanje deteta znači da prosto nije naučilo još uvek da iskaže osećanja na pravi način. "Mozak se razvija sa godinama, pa nekada nisu u stanju da iznesu sve te emocije, poput nesigurnosti. Oni tad nisu ni sigurni šta osećaju", ističe doktorka.

Ona kaže da je na roditeljima velika stvar. "Naš posao je da im pomognemo da se nose sa tim osećanjima kako bi mogli bolje da razumeju sebe i svoje ponašanje.

Važno je da ostanete mirni

Način na koji se mi nosimo sa tim epizodama mnogo utiče na to kako će se dete ponašati. "Druga stvar koju roditeljima govorim jeste da budu mirni. Svesna sam da je to veoma teško, posebno ako ste i sami u tom trenutku umorni, gladni, zabrinuti. Ipak, ako počnete i vi na njih da vičete, kažnjavate ih i pretite im, to neće poboljšati situaciju. Samo ćete skrenuti misli sa glavnog problema", kaže doktorka Jasmin.

Da li se dete oseća kao da ga niko ne čuje?

Jeste li nekada pomislili da je možda baš u tome problem? Možda je dete najmlađe u porodici, najtiše?

"Jednom kada razumete kroz šta dete prolazi, biće vam jasno da je dete pokušavalo da vam pokaže sve to. Pokušajte da mu olakšate i bude tu, kako bi bolje komuniciralo sa vama", zaključuje doktorka.

izvor: yumama

Pročitajte i

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica