Tantrumi ili napadi besa su iznenadne promene raspoloženja koje su normalan deo odrastanja. Stručnjaci ukazuju da kroz ovu fazu prolazi 90 odsto mališana, a istraživači takođe imaju prilično jasan stav o tome zašto je to tako.

Odgovor se skriva u neurologiji.

U osnovi, amigdala (deo mozga koji se odnosi na osećanja) otkriva pretnju, a hipotalamus (deo mozga koji kontroliše nevoljne reakcije, poput otkucaja srca i telesne temperature) jednostavno "eksplodira".

Ipak, shvatanje da su napadi besa uobičajeni i razumevanje zašto dolazi do njih verovatno vam neće previše pomoći u trenucima kada bezuspešno pokušavate da smirite mališana koji drhti od besa.

Jednostavno, tantrumi testiraju naše roditeljske veštine.

Srećom, tim istraživača Univerziteta Jejl objavio je nalaze pilot-studije koja bi mogla obradovati mnoge roditelje.

Dvanaest porodica koje su učestvovale u studiji istakle su da su primetile značajno manji broj izliva besa kod svojih mališana nakon smernica koje su usvojili iz novog projekta.

Sva deca koja su učestvovala u istraživanju imala su ili ODD poremećaj li DMDD poremećaj.

ODD poremećaj se opisuje kao negativno, neprijateljsko i prkosno ponašanje koje traje duže od 6 meseci, a može značajno da oslabi sposobnost učenja i da razvije neprihvatljiv odnos prema okolini.

Nasuprot tome, DMDD je psihijatrijsko stanje. Dijagnostikuje se samo kod dece. Glavni simptomi uključuju razdražljivost, emocionalnu deregulaciju i ispade u ponašanju. Dobra stvar je da su izlečivi.

Studija, takođe, prepoznaje da su ispadi besa važni za mentalno zdravlje, rekao je autor Stakvodski.

"Svi roditelji mogu pomoći deci da se reše besa, bez obzira na to jesu li ispadi dosegli do nivoa kliničkog problema ili ne", dodao je.

Upravo zato su kreirali "online tantrum alat".

"Naš program ima osam modula sa nizom videoanimacija koje se lako prate i koje roditeljima ilustruju najčešće strategije kojim upravljaju dečjim tantrumima. Zapravo aplikacija funkcioniše tako što obučava roditelje,  ali, nažalost, nije još uvek dostupna", istakao je autor.

Na pitanje kako prepoznati jesu li napadi besa vašeg deteta razlog za brigu, Stakvodski odgovara: "Važno je razmotriti da li su oni češći nego što je uobičajeno i da li deci dugo treba da se smire."
"Čak iako dete svakodnevno ima više tantruma, ono se može smiriti bez puno truda. Važno je da roditelji uspostave taktiku. Ako napadi besa traju duže od 5, 10, 15 minuta i nakon toga su deca i dalje uznemirena - to bi mogao biti signal da se događa nešto ozbiljnije", dodao je.

Takođe je važno da roditelji ispitaju koliko dugo je takvo ponašanje prisutno. Ne bi trebalo da vas uznemiri ​​ako dete nedeljno ima jedan ili dva izliva besa, ali ako se to ponašanje ponavlja iz dana u dan, iz meseca u mesec znak je da je nešto ozbiljnije u pitanju, što može izazvati traume kao posledicu.

Nažalost, njihov pilot-program još uvek nije dostupan svim roditeljima.

Ipak, ovaj tim stručnjaka je želeo da pomogne roditeljima i izdvojili su nekoliko saveta koji mogu pomoći porodicama da se nose sa napadima besa svojih najmanjih članova.

"Kada se zaista dogode ovi dečji ispadi, najvažnije je da ostanete smireni. Znam da je to teško učiniti! Udahnite duboko. Važno je upoznate sebe kao roditelja i da budete realni. Trenutno živimo u izazovnim vremenima, stoga je važno da prilagodite svoja očekivanja sa očekivanjima svog deteta. Drugi važan deo je pohvala. Kada se deca ponašaju dobro - posebno mala deca - to treba nagradti", savetuju istraživači.

Osim toga, ističu da je važno da pohvalite dete i nakon što se ono uspe da se izbori sa svojim ispadom besa.

Preovladavanje besa i sličnih situacija su put ka uspehu, a deca će navići da takve situacije u buduće sami prebrode.

Pročitajte i:

Zapratite nas i na Instagramu!

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

Objavu dijeli Uživajte u roditeljstvu! (@yumama.rs)