Studija objavljena u JAMA Network Open otkrila je da je manje sna ugrozilo dobrobit dece, da se ta deca ne snalaze tako dobro u školi i da imaju smanjen kvalitet života. Iako postoji nekoliko studija o deci sa poremećajima spavanja, istraživači u ovoj studiji analizirali su šta bi se dogodilo ako bi zdrava deca imala kraći san.

Uključena deca su bila deo druge studije pod nazivom DREAM (Dnevni odmor, ishrana i praćenje aktivnosti). „U ovoj studiji, deca su prolazila naizmenično nedelje ograničenog i produženog sna. Između toga je bio jednonedeljni period. Sveukupno, 100 zdrave dece bez problema sa spavanjem između 8 i 12 godina učestvovalo je u studiji iz 2022.“, napominje Healthline.

 Uticaj samo jednog sata sna manje na decu

Vreme za spavanje dece je promenjeno tako da bude ili jedan sat kasnije nego uobičajeno (ograničenje spavanja) ili jedan sat ranije (produženje spavanja). U oba slučaja, deca su se probudila u uobičajeno vreme. Istraživači su zamolili roditelje i decu da procene kvalitet života dece u vezi sa zdravljem koristeći različite upitnike.

Nalazi studije su otkrili da gubitak sna, čak i za samo nedelju dana i samo jedan sat, može smanjiti kvalitet života deteta. Bilo je značajnih negativnih uticaja na fizičko blagostanje dece, kao i njihovu sposobnost da se nose sa školskim obavezama.

Mnogi roditelji misle da je u redu ako njihovo dete kasnije legne, možda je zauzeto školskim zadacima ili gledanjem filma ili bilo čime drugim. Međutim, dečiji san treba shvatiti ozbiljno i treba da se pridržava fiksnog rasporeda spavanja.

Dobar ili loš kvalitet sna može uticati na sve druge aspekte života vašeg deteta – koliko jedu; da li su energični igraju se; da li su pažljivi tokom časa ili imaju dovoljno želje da se druže.

Kako pomoći deci da bolje spavaju

Važno je da vaše dete spava dovoljno svake noći, u zavisnosti od uzrasta. Trebalo bi da imaju određeno vreme za odlazak u krevet i buđenje. Jedna od najvažnijih stvari za dobru higijenu sna ovih dana je da se isključite sa svih ekrana i uređaja. Izlaganje plavoj svetlosti sa ekrana noću može poremetiti san deteta jer šalje signal mozgu da je vreme da se probudi.

(Yumama/J.D.)

BONUS VIDEO

Igranje s vodom razvija bebinu motoriku TikTok/laurenroseee26x