San je jako važan za decu, za njihov razvoj, zdravlje i raspoloženje. Da budemo iskreni, san deteta je jednako važan i za roditelje jer svi znamo kako deca umeju da budu nemoguća kada se ne naspavaju...

Koliko i kako će dete spavati zavisi mnogo od toga u koje vreme odlazi na spavanje i kada ujutru ustaje, a majka dvoje dece Dženifer Robinson, koja je takođe i stručnjak za spavanje, otkrila je šta svojim klijentima preporučuje kao savršen raspored spavanja za decu.

Ona je za britanski "Miror" istakla da je deci mlađoj od sedam godina potrebno 12 sati sna i isto toliko vremena koje provode budni, zato ohrabruje roditelje da se pridržavaju rutine od sedam do sedam. "U sedam uveče je vreme za spavanje, a u sedam ujutru je vreme za buđenje, to je ono čemu bi trebalo da stremimo".

Međutim, sva deca su različita, pa ako u vašem slučaju odlazak u krevet u sedam uveče nije najbolje rečenje, Robinsonova ima predlog.

"Ako se vaše dete budi pre šest ili sedam sati ujutru, onda trebalo malo da pomerite unapred vreme kada odlazi na spavanje, da biste to izjednačili".

Stručnjak za spavanje ističe da je, uopšteno govoreći, deci potrebno 12 sati sna i 12 sati budnosti negde od devetog meseca života, pa sve do najmanje sedam godina. Kada je reč o bebama mlađim od devet meseci, tu raspored spavanja može znatno da varira u odnosu na dnevne dremke i u odnosu na to kada je u toku dana bila poslednja dnevna dremka.

Izbacivanje dnevnog spavanja

Spavanje u toku dana ima uticaja na spavanje noću, a Robinsonova ističe da kada deca dođu do trenutka kada izbacuju dnevnu dremku, to može da uzrokuje kasne odlaske u krevet ili rana buđenja.

"Mnoga deca počnu da izbacuju dnevnu dremku kada krenu u vrtić u uzrastu od tri godine i tada često počnu da se bude noću ili da ustaju veoma rano. Izbacivanje dnevnog spavanja u kombinaciji sa veoma stimulativnim okruženjem u kojem su tokom dana, umor zbog celodnevnih aktivnosti, dovodi do toga da deca uđu u ciklus premora. Znak da je dete preumorno može biti ako vam dete veoma brzo zaspi u kolima na putu do kuće", kaže Robinsonova.

BONUS VIDEO:

(Yumama/N. Z.)