Ako su vam poznate situacije kada detetu čitate priču za laku noć ili pokušavate da ga smestite na spavanje, a ono ne prestaje da vam postavlja pitanja, znajte da niste jedini.

Bezbrojna pitanja iz kojih je roditeljima jasno da dete zapravo samo odlaže spavanje, a da ga odgovori na to što pita i ne zanimaju baš previše, umeju da "izlude" mame i tate.

Psiholog dr Beki Kenedi otkriva šta se zapravo krije iza ovakvog ponašanja deteta i šta da uradite kako biste to zaustavili.

U videu koji je objavila na svom Instagramu, uz zabavni mim koji prilično verno odslikava upornost dece da postavljaju pitanja kako bi odložili spavanje, ona je objasnila:

"Evo zašto deca odlažu spavanje. Ne rade to da bi vas mučili, već im je teško jer osećaju anksioznost zbog toga što treba da se razdvoje od vas. Tako je: problemi sa spavanjem uveče su zapravo problemi sa odvajanjem, a ako dete postavlja pitanje za pitanjem obično je manje zainteresovano za odgovor, a više za to da dobije još malo vremena sa vama", kaže dr Kenedi.

Autorka bestselera Good Inside i majka troje dece otkrila je i šta možete da uradite kada se sledeći put nađete u ovoj situaciji sa svojim mališanom.

"Sledeći put kada vam dete postavlja bezbrojna pitanja pre spavanja, umesto da iznova odgovarate i nervirate se, zastanite i recite ovo detetu: 'Čekaj trenutak, želim da te zagrlim jako. Tako je dobar osećaj da se ovako povežemo pre spavanja'", predlaže psiholog, i dodaje: "Obećavam, posle toga će biti manje pitanja jer ste odgovorili na njihovu pravu potrebu – potrebu za bliskošću".

BONUS VIDEO:

Kako umiriti dete pred spavanje TikTok/courtneyenglish.ot

(Yumama/N. Z.)