Stručnjaci često ističu da je važno da deca na vreme odlaze na spavanje, ali naravno, kada će mališani zaspati zavisi od mnogo toga – kada se ujutru bude, koliko su aktivni tokom dana... A da i ne pominjemo da nicanje zubića, skokovi u razvoju i razne druge stvari mogu da poremete rutinu što se tiče spavanja.

Neki roditelji se trude da deca svake večeri u isto vreme ležu u krevet, drugima to nije tako važno, i to je sve sasvim u redu – svaka porodica odlučuje šta je najbolje u njihovom konretkom slučaju.

Ali, znate kako kažu da je dete ogledalo svojih roditelja, te da se po ponašanju mališana može otkriti mnogo toga o mami i tati? Tom logikom, i vreme u koje vaše dete ide na spavanje otkriva ponešto o vama – pročitajte šta i zabavite se.

Deca idu na spavanje oko 18

Retko je da mališani ovako rano ležu u krevet, a ako je to slučaj kod vas, vi ste verovatno veoma precizna osoba, mada bi vas neki možda nazvali perfekcionistom, cepidlakom ili nečim sličnim. Ali, kod vas je sve tačno onako kako kažete – ako je ručak u 15 časova, onda je u 15 časova i tu nema pregovora.

Pošto volite da planirate i organizujete, štednja vam ide od ruke, a osim toga, kada dete ovako rano legne na spavanje, imate veče za sebe – na čemu mnogi mogu da vam pozavide.

Deca idu na spavanje između 19 i 20 časova

Jutarnja ste osoba koja voli da uživa u mirisu prve jutarnje kafe. Dobro ste organizovani, uvek pazite na vreme i ne dozvoljavate da vaša deca kasne, ni u školu, niti bilo gde drugde.

Deca idu na spavanje između 20 i 21 čas

Vi ste prilično opušten roditelj. Volite da pustite umirujuću muziku deci pred spavanje, ne brinete previše oko sitnica i dozvoljavate da se stvari odvijaju svojim tokom. Pošto ne pritiskate preterano dete, ono je već naviklo na vaš opušteni režim i samo je spremno za spavanje u 20:30. Držite sve pod kontrolom, ali ne pritiskate decu, već sve to nekako obavljate ležerno i bez svađe.

Deca idu na spavanje između 21 i 23 časa

Veoma ste liberalan roditelj, volite da se opustite i zato često poručujete hranu za svoju porodicu, kako bi baš svaki član uživao. Vi niste roditelj koji će detetu reći: "Ne možeš sad to da jedeš, kasno je", a mališani uživaju u vašem društvu, pa čak i gledaju serije sa vama. U skladu sa tim, nećete ni terati dete da rano ode na spavanje, već ćete pustiti da samo oseti kada je trenutak, a to bude najkasnije od 23 časa. 

Deca idu na spavanje posle 23 časa

Možda bi vam stručnjaci rekli da to nije pametno, ali vi ste spontanti i ne verujete u to da treba da naterate dete da u određeno vreme legne u krevet. Kod vas sve "prolazi", ne želite da se zamarate vremenom odlaska u krevet jer će vaše dete danas možda zaspati u 11 uveče, ali će već za dva-tri dana leži u devet. Jednostavno, ležerni ste i uopšte vam nije jasno što se tome pridaje tolika važnost.

BONUS VIDEO:

trik za spavanje TikTok/__allysonnn/screenshot

(Yumama/N. Z.)