Sa pojavom prvih zuba kod deteta, počinje istovremeno radosna i važna faza: sada beba mora da se navikne da pere zube i nauči da samostalno održava oralnu higijenu. U tome pomažu paste za zube, četkice i dodatni proizvodi za interdentalnu higijenu.

Ako je sa pastama za zube sve manje-više jasno, onda je sa četkama sve komplikovanije. Odgovoran roditelj ima mnogo pitanja pri izboru. Koje veličine treba da bude četkica, od kojih vlakana treba da bude glava i od kog materijala treba da bude napravljena drška? Da li da koristi električnu četkicu za zube?

Stručnjak za dečiju stomatologiju iz Rusije, Viktorija Šeludkova, otkriva koje četkice treba da izaberete za mališana, a koje je važno da izbegnete:

Četkice prema uzrastu
Prilikom kupovine važno je uzeti u obzir uzrast bebe. Nažalost, proizvođači najčešće označavaju svoje proizvode sa prilično značajnim starosnim rasponom, na primer, od 1 do 7 godina, što otežava izbor. U idealnom slučaju, pre polaska u školu, dete treba da ima vremena da prođe kroz četiri starosne faze, od kojih se u svakoj koristi posebna četkica.

  • Od prvog zuba - mono-četka. Kada većina zuba izbije, glava četkice treba da dostigne veličinu od 2-3 zuba;
  • Od 1 godine do 2 godine četkica sa veličinom glave ne više od 1,5 cm i dužinom drške koja ne prelazi 10 cm;
  • Od 2 do 5 godina, četka sa veličinom glave od oko 2 cm i dužinom drške 13–17 cm;
  • Od 5 do 7 godina, četka sa povećanom glavom i dužinom drške.

Glavni parametar koji se menja sa godinama je veličina glave četkice. Što vaša beba postaje veća, njena četkica postaje sve više kao kod odrasle osobe. Dok je mali, mama ili tata mu peru zube pomoću specijalnog nastavka za prste. Istovremeno, uz njegovu pomoć ne možete samo očistiti zube od plaka, već i naneti gel za ublažavanje svraba i bolova tokom nicanja zuba.

Četke sa čvrstim vlaknima
Takve četkice ne bi trebalo da kupujete svom detetu, jer povređuju sluznicu desni. Četkice za decu treba da imaju meke ili srednje tvrde čekinje, što mora biti naznačeno na pakovanju. Ali često se dešava da se čekinje proglašavaju mekim, ali na dodir uopšte nisu takve.

Nažalost, to se može proveriti samo eksperimentalno, ali ako ste u nedoumici, ako beba plače i ne želi da opere zube ovom četkicom, onda je bolje da ga ne forsirate, već da nađete prikladniju zamenu.

Četke sa prirodnim vlaknima
Zbog sve veće popularnosti proizvoda od prirodnih proizvoda, roditelji su sve više zainteresovani za četkice za zube sa prirodnim vlaknima. U stvari, spadaju u najopasniju sortu po zdravlje, a sve zbog prisustva srednjeg kanala u čekinjama, u kojima bakterije napreduju i aktivno se razmnožavaju. Zato je bolje ne juriti za modom, već proveriti sa lekarom i stomatologom pre kupovine četkice.

Četke sa posebnim vlaknima
Još jedan modni trend, koji je takođe najbolje tretirati sa oprezom. Takve četke izgledaju elegantno i svetlo, privlače pažnju, ali glavna stvar u četkici je funkcionalnost, a ne lepota. Za decu mlađu od 6 godina dovoljno je koristiti četku sa pravilnim, ujednačenim vlaknima, ali nakon toga možete detaljnije pogledati ukrštene, višeslojne i druge, ali opet treba obratiti pažnju na kako se nose sa svojim zadatkom. Ako se čekinje vrlo brzo oštete, razdvoje ili razviju nabore, onda je bolje baciti takvu četkicu.

Četkice sa malim glavama
Idealna veličina četkice za održavanje oralne higijene glave je 2-3 zuba. Uz pomoć takve četkice možete uhvatiti što veći deo površine zuba, a samim tim i efikasno očistiti. Pre kupovine, "probajte" četkicu tako što ćete je staviti na prednje zube. Ovo se odnosi i na izbor četkica za zube za decu i za odrasle.

Dok beba još uči nauku o pravilnoj oralnoj nezi, važno je uzeti u obzir svaki mali detalj, čak i kvalitet drške. Glatka drška može da isklizne, ali će dete gumiranu bezbedno držati u rukama, što znači da će imati manje povreda sa oštećenjima.

Što se tiče dizajna, svako ima svoje preferencije, ali obično su dečje četkice svetle i privlačne deci, podstičući ih da održavaju ličnu higijenu.

Električne četkice
Roditelji danas sve više kupuju električnu četkicu za zube za svoju decu. Za dete je takav uređaj više igračka nego higijenski proizvod. Naravno, ona ima jednu glavnu i neospornu prednost - sve radi sama, samo prinesite zubima i pritisnite dugme. Često takav uređaj ima nekoliko načina čišćenja i može čak i masirati desni.

Međutim, stomatolozi su uvereni da deci mlađoj od 3 godine nije potrebna električna četkica za zube i da su čak kontraindikovana. S jedne strane, to oslobađa dete potrebe da sam pere zube, poštujući sva postojeća pravila, ali je činjenica da se prvo mora upoznati sa tehnikom da bi stekao predstavu kako da pravilno obavljaju higijenu, kojim pritiskom, pod kojim uglom itd.

Ako se nepravilno rukuje, električna četkica za zube može oštetiti nedovoljno tvrdu gleđ, pa je bolje da se prvo konsultujete sa specijalistom i dobijete sve neophodne preporuke za korišćenje uređaja.

I zapamtite da sama četkica ne može da se nosi sa higijenom. Bebi je potrebna dodatna oprema - monobunch, irigator, konac, sredstva za ispiranje. Što se tiče paste za zube, i nju treba birati prema godinama i što je najvažnije ne istiskivati previše odjednom.

(Yumama)

BONUS VIDEO:

Spas za bebu kojoj niču zubi TikTok/jamiedandrea