Period kada bebi počinju da niču mlečni zubići je oko šestog meseca. Naravno, nicanje se može desiti malo ranije ili kasnije, može individualno varirati. Međutim, ukoliko zubi ne niču ni posle prvog rođendana smatra se da je to zakasnelo nicanje zuba, a ukoliko se prvi zubi pojave pre trećeg meseca detetovog života, to je prerano nicanje zuba.

Prvi zubi koji se pojavljuju kod beba su donji centralni sekutići. Par meseci nakon njih izbijaju i gornji sekutići, kao i bočni donji i gornji sekutići (oko osmog meseca). Zatim, u periodu od desetog do četrnestog meseca niču mlečni molari i oni ne rastu odmah pored sekutića, nego ostavljaju prostor za očnjake koji se rastu u periodu od 14. do 20. meseca. Drugi mlečni molari se javljaju u periodu od 24. do 30. meseca.

Period kada počinju da izbijaju zubi može biti veoma zahtevan za bebu, a samim tim dovodi i do zabrinutosti roditelja. Međutim ne reaguju sve bebe isto, kod nekih beba se ovaj period i ne oseti, dok kod drugih može biti veoma buran. Jedni od najčešćih simptoma koji su povezani sa nicanjem prvih zubića su: otekle i crvene desni na mestu izbijanja zubića, povećano lučenje pljuvačke kod bebe, beba ima potrebu da trlja desni i stavlja predmete i ručice u usta, češće se budi noću, nervozna je i razdražljiva, ima veću potrebu za pažnjom.

Grickanje posebno dizajniranih glodalica može pomoći bebi. Postoje glodalice koje se mogu rashladiti i veoma prijaju bebi kojoj niču zubi. Treba napomenuti da ovakve glodalice treba rashladiti u frižideru, a nikako u zamrzivaču, jer ih to možće oštetiti.

Roditelji mogu pomoći bebi i tako što će primenjivati nežnu masažu bebinh desni gazicom.

Takođe postoji zaista veliki broj gelova, koji mogu bebama da olakšaju simptome koji prate nicanje zuba. Oni mogu biti na bazi bilja, hijalurona i mogu sadržati lokalne anestetike.

Bebama nikako ne bi smeli da utrljavamo bilo kakvu vrstu alkohola na desni tokom nicanja zuba, jer se on odmah resorbuje i ovo može biti veoma štetno za bebu.

Potrudite se da u tom izazovnom period što više skrećete pažnju bebi, da pokušate da je animirate, da se igrate sa njom, budete posebno nežni i puni razumevanja.