Kada se bebi pojavi prvi zubić, vreme je da počnete s pranjem. Preporučuje se upotreba dečje četkice, koja ima mekane čekinje.

Kada vaše dete bude dovoljno veliko da samo održava higijenu svojih zubića, slobodno mu dopustite da to i čini. Ipak, na četkicu stavite manju količinu paste za zube kako biste bili sigurni da je vaše dete neće progutati.

Evo nekoliko saveta koji će vam pomoći da naučite svog mališana da sam pravilno opere svoje zubiće:

1. Namestite četkicu na 45 stepeni u odnosu na desni. Budući da ovo nije lako objasniti detetu, postavite je samo u odgovarajući položaj i napomenite svom mališanu da je taj ugao najpovoljniji.

2. Neka dete najpre opere zadnju stranu zuba, i to praveći kratke i nežen kružne pokrete.

3. Zadnji deo prednjih zuba trebalo bi oprati vrhom četkice.

4. Nakon toga, treba oprati prednji deo zuba.

5. Onda na red dolaze desni, koje se pravilno peru nežnim pokretima napred-nazad.

6. Imajte na umu da pravilno pranje zubića traje najmanje dva minuta, a preporučuje se da se, dok dete ne stekne rutinu, vreme pranja meri štopericom ili da za to vreme pustite svom mališanu neku zabavnu pesmicu koja traje oko dva minuta.

7. Potom sledi pranje jezika. Ukoliko zadnja strana četkice vašeg deteta ima gumeni dodatak za pranje jezika, neka upotrebi njega, a ako nema - poslužiće i čekinje. Zahvaljujući pranju jezika, rešićete se bakterija koje se nagomilavaju na njemu, a dah vašeg nasmejanog mališana biće svež.

8. Zatim je vreme da se ispljune pasta i da se usna duplja ispere vodom.

Mališani bi trebalo da mogu da peru zubiće samostalno do šeste godine. Kako biste bili sigurni da je održavanje higijene usta pravilno, postarajte se da vaše dete pere zube dva puta dnevno - uveče pred spavanje i još jedanput (odlučite kada jer je to važno za uspostavljanje rutine).