Sve više male dece ima karijes, iako to može da zbuni mnoge roditelje, ali redovna oralna higijena ne može u potpunosti da spreči kvarenje zuba čak i kod jako male dece. Pre nego što se iznenada nađete u situaciji da vam se dete požali na bolan zub, što svi znamo da je jako bolno i neprijatno evo šta je važno da znate.

Ako je vaše dete starije, trebalo bi da vam može reći kada ga zub boli. Ali mlađa deca teško mogu da vam objasne mesto bola posebno ako im se prvi put desi. Bol u zubu može biti konstantan ili pulsirajući i često je oštar. Kod neke dece bol se javlja samo kada se zub pritisne usled hrane koju jedu.

Simptomi koji mogu pratiti bol u zubima kod dece i mogu biti znaci zubobolje kod mlađe dece koja ne mogu da ih prepoznaju su:

  • Bol pri otvaranju usta
  • Bol u uhu
  • Groznica ( ne javlja se uvek)
  • Oticanje desni
  • Neprijatan miris iz usta
stomatolog-dete.jpg
Shutterstock Dete na pregledu kod stomatologa

Ovi simptomi mogu da ukazuju na to da se zubna infekcija širi, zato nemojte nikada čekati ili odlagati odlazak kod stomatologa. Do termina kod zubara, možete učiniti sve da detetu makar malo popusti bol, slobodno mu dajte dozu Brufena ili Paracetamola. Bilo bi preporučljivo da izbegavate da hranite svoje dete bilo kojom hranom koja bi dodatno iritirala zub ili okolne desni.

U većini slučajave, pokvareni mlečni zubi teško da mogu da se izleče posebno zato što se kvar kod dece brže širi i kada već osete bol to znači da je karijes već prodrao do živca zuba. Zato je važno da dete redovno pregleda svoje zubiće kako biste izbegli ovako neprijatne situacije.

(Yumama)