Velika studija, koju je sproveo Univerzitet u Bristolu nije otkrila značajnu razliku u merenju krvnog pritiska, otkucaja srca, holesterola i glukoze između dece koja su začeta prirodnim putem i one koja su začeta vantelesnom oplodnjom. Što značin da je zdravlje dece slično, otkrili su istraživači.

„Ovo je najveća studija te vrste“, rekao je glavni autor dr Ahmed Elakim, naučni saradnik epidemiologije na Univerzitetu u Bristolu. Prema njegovim rečima roditelji koji su se odlučili na vantelesnu oplodnju ne treba da budu u strahu da će kardiometaboličko zdravlje njihove dece biti rizičnije nego kod njihovih vršnjaka.

Ovo pitanje se postavlja od rođenja prve "bebe iz epruvete" 1978. godine. Odnosno od uvek je postojala ta dilema da li deca rođena vantelesnom oplodnjom spadaju u rizičniju grupu. Podaci korišćeni za ovu studiju obuhvatili su 8.600 dece, odnosno praćene su trudnice i njihovo potomstvo od 1991. godine. Istraživači su pogledali informacije o 35.000 evropske, singapurske i australijske dece od detinjstva do ranih dvadesetih godina.

deca-vrtić.jpg
Shutterstock deca

Oni koji su začeti vantelesnom oplodnjom imali su nešto viši nivo holesterola u detinjstvu, ali to se nije zadržalo kasnije tokom odrastanja. Bilo je nekih indikacija nešto višeg krvnog pritiska u odraslom dobu.

„Studije sa dužim praćenjem sada bi bile korisne da se ispita kako se rezultati mogu promeniti tokom odraslog doba“, rekao je Elakim.

(Yumama)