Respiratorni sincicijalni virus (RSV) dobro je poznat, ali je ove sezone nešto agresivniji, pa o njemu svakodnevno pričaju pedijatri i pulmolozi. U emisiji "Jutro" na televiziji Prva oglasila se i Olivera Ostojić, dečiji pulmolog, koja je objasnila koji su to simptomi, kada treba da odvedemo decu kod lekara ali i koliko dece je trenutno hospitalizovano u Klinici za pulmologiju zbog ovog problema.

"Ambulante su poslednjih nedelja pune malih pacijenata koji dolaze zbog povišene temperature, kašlja, kijannja, gušobolje i raznih simptoma. Ovo i jeste period kada ima jako puno respiratornih virusnih infekcija. Mi smo to zaboravili jer poslednje dve - dve i po godine nekako je korona virus bio dominantan pa su svi ovi ostali virusi bili uspavani. Ovo zaista nije ništa neobično da u ovom periodu budu pune ambulante, pa nažalost i bolnice se polako pune sa našim malim pacijentima koji imaju različite vrste respiratornih virusnih infekcija", rekla je na samom početku dr Ostojić, a onda se dotakla i RSV virusa o kom se danima priča.

"Sada se mnogo priča o ovom RSV virusu koji takođe nije nepoznanica za nas i za ovo doba godine. To je jedan od mnogobrojnih virusa koji u ovom zimskom periodu izazivaju probleme kod naših malih pacijenata. Kod starijih pedijatrijskih pacijenata RSV virus ne izaziva tešku kliničku sliku, ali ona grupa koja zabrinjava su deca do godinu dana jer taj virus može da izazove upalu donjih disajnih puteva, onih najsitnijih disajnih puteva, takozvani bronhiolitis koji kod manjeg deteta izaziva kašalj, otežano disanje pa ponekad zahteva i hospitalno lečenje, kiseoničnu terapiju, inhalatornu, u zavisnosti od toga koliko je težak taj oblik. Sreća pa ne daje tu kliničku sliku u velikom procentu, ali svakako treba štititi tu decu od 1-2 godine", objansila je doktorka.

Mama, bolnica, dete
Shutterstock Mama sa ćerkom u bolnici

Ona je otkrila i da je trenutno u njihovoj klinici hospitalizovano tridesetpetoro dece u pratnji majki, te da su kapaciteti gotovo popunjeni. Evo kakve simptome imaju deca koja borave u bolnici:

"To su najčešće manja deca sa bronhiolitisima. Imamo i nekoliko dece gde se klinička slika iskomplikovala pneumonijom odnosno upalom pluća, ali sreća pa to ne traje dugo. Pet do sedam dana, maksimalno deset dana i oni se oporave bez ikakvih komplikacija", objasnila je, a onda posavetovala roditelje kada treba da se obrate lekaru ako primete da dete ima zdravstvene probleme:

"Manja deca ako imaju dan ili dva povišenu temperaturu, vidite da nije dobro i odbija da jede, treba da odu kod lekara. Kod veće dece već može da se sačeka par dana jer oni mnogo lakše prolaze kroz ove respiratorne infekcije, i sa blažim simptomima", zaključila je dr Ostojić.

(Yumama)