Skidanje pelena veliki je korak za decu i roditelje, a skidanje noćnih pelena je ipak još napredniji nivo. Međutim, postoje i deca koja olako skinu dnevne pelene, ali noću i dalje mokre u krevet. Šta da uradimo da im pomognemo?

Opušten stav je ključan, pa šta god da radite, pokušajte da ne grdite i ne kažnjavate svoje dete jer je pokvasilo krevet. Sigurno ne želite da se oseća loše zbog nečega što ne može da kontroliše.

Neka deca brzo uđu u rutinu, ali važno je da znate da skoro polovina dece i dalje noću mokri u krevet, i da to traje do nekih tri godine. Većina stručnjaka smatra da je noćno nevoljno mokrenje u krevet normalno do sedme godine. Čak i ako ste svoje dete obučili za toalet, nemojte da mislite da se nezgoda neće dogoditi. Evo nekih stvari koje treba da imate na umu, i koje mogu da pomognu i vama i detetu:

Dajte malo vremena

Noćna suvoća je nezgodna veština koju dete može da savlada, ali zavisi od toga da li njegova bešika može da zadrži mokraću tokom dužeg vremenskog perioda. Zapamtite da vaše dete ne može da kontroliše bešiku sve dok ne bude staro između 18 i 24 meseca.

A ako vaše dete ima čvrst san, proces je još teži. To je zato što još nije naučio da se probudi i krene u toalet kada mu je bešika puna.

Kako biste saznali da li je dete spremno za skidanje pelena noću trebalo bi duži period da svako jutro proveravate pelenu kako biste primetili da li je ostala suva.Kada nekoliko noći zaredom ostane suv, počnite da ga stavljate da spava u donjem vešu. Objasnite mu da treba da ustane ako oseti potrebu da piški, ali i da je to eksperiment, i dajte mu nedelju ili dve da vidite kako će da se ponaša.

Dobra ideja je i da dušek na kom spava zaštitite plastičnim čaršafom ili navlakom za dušek. U tim situacijama i ako pokvasi krevet, to neće biti tako velika stvar.

A ako se probudi mokar, što pre ga presvucite u suvu odeću kako mu urin ne bi iritirao kožu. Mirno mu promenite posteljinu i recite da pokuša ponovo sledeće noći.

Dete, noša
Shutterstock Dečak na noši

Neka odlazak u kupatilo bude deo rutine pred spavanje

Pre nego što ode na spavanje, neka poslednja stvar koju će dete da koristi bude toalet. Ako se probudi u toku noći, obavezno ga pitajte da li želi da koristi toalet, i pođite sa njim da obavi šta ima.

Pazite na unos tečnosti

Možda ste čuli da ako dete ne pije tečnost noću, prestaje i noćno mokrenje. Međutim, to ne funkcioniše na taj način. Iako želite da izbegnete da mu dajete tečnost noću, posebno neposredno pred spavanje, nedovoljan unos tečnosti je kontraproduktivan.

Važno je da vaše dete pije dovoljno vode iz različitih zdravstvenih razloga. Dehidracija ga stavlja u veći rizik od zatvora i infekcije urinarnog trakta. Količina tečnosti koja je potrebna deci zavidi od brojnih stvari, kao što su vremenski uslovi, šta su jeli i koliko su aktivni.

Održavanje hidratacije deteta tokom dana može da vas spreči da pije tečnost u toku noći ili uveče pred spavanje. Ali nemojte misliti ni da je ovo rešenje, jer to što dete ne pije tečnost noću ne mora da znači da će prestati da mokri u krevet.

Devojčica pije vodu
Shutterstock Devojčica pije vodu

Proverite da li je rutina vešeg deteta poremećena

Dobro je da razmislite o tome da li je bilo bilo kakvih promena u rutinama kod vašeg deteta. Mokrenje u krevet može da se dogodi i ako je vaše dete preumorno, ima neku manju bolest ili je pod stresom. Velika promena u životu, poput dolaska brata ili sestre u kuću, ili polazak u vrtić, može da poveća verovatnoću za noćno mokrenje.

Neki roditelji smatraju i da njihova deca češće mokre u krevet po hladnom vremenu ili ukoliko je u prostoriji za spavanje previše hladno. Zbog toga, pokušajte da održite prijatnu temperaturu u sobi, pa vidite da li to može da pomogne.

Napravite pauzu od noćnog treninga

Ako nakon nekoliko nedelja vaše dete i dalje često mokri u krevet, možda bi najbolje bilo da napravite pauzu od noćnog treninga toaleta. Recite mu na umirujući način da još nije spreman da ostane suv celu noć i vratite mu pelene. Možete pokušati ponovo za nekoliko meseci.

Nemojte ovo da smatrate svojim neuspehom, to neće poništiti napredak koje je dete do sada napravilo. Na ovaj način ćete samo skinuti pritisak i sa vas i sa deteta, i daćete vremena telu mališana da dovoljno sazri.

(Yumama)