Odvikavanje od pelena nekoj deci ide olako, dok su drugi toliko tvrdoglavi da stavljaju roditelje na teške muke. Možda ste srećnici koji su brzo zaboravili na njih, a možda ipak spadate u grupu onih kojima deluje da će im dete sa pelenama krenuti u školu. Bilo kako bilo, to mnogo zavisi i od karaktera deteta, a i astrolozi su imali nešto da kažu o skidanju pelena i uticaju horoskopskog znaka na to.

Možda vam ovo deluje kao šala, a možda vam bude i od koristi da pronađete način na koji ćete najbolje razumeti svoje dete i njegove potrebe, pa pronađite njegov horoskopski znak i vidite šta otkriva:

Ovan

Nezavisni su još od malih nogu i dosadno im je kada ih ubacite u rutinu. Umesto da odvikavanje od pelena bude jednolično, pretvorite ga u zabavnu igru koja uključuje izazove. Naučite dete da samo skine odeću, koristi toalet papir i pusti vodu nakon obavljanja nužde, a nakon što sve uradi, pohvalite ga.

Bik

Deca Bikovi vole da dobijaju nagrade, pa je najbolje da iskoristite njihovu omiljenu nagradu kako biste ih podstakli da koriste toalet kao velika deca. Budite dosledni i uvek dajte obećanu nagradu jer oni ne zaboravljaju i verovatno će nazadovati ako nagrada ne bude uručena.

Blizanci

Pametna deca Blizanci vole multitasking i mirno će sedeti na noši ako im date da listaju i čitaju neku zanimljivu knjigu. Budući da ovaj znak dobro uči, knjiga za odvikavanje od pelena pored noše će ih dodatno podstaći da svoje znanje primene i u praksi.

Rak

Tihi Rak u početku može da bude nervozan zbog korišćenja noše pa će im veliko ohrabrenje i podsticaj mogu biti drugari ili stariji brat ili sestra koji sede pored njih ili im pokazuju kako se to radi. Budući da su deca Rakovi takvi da žele da se uklope u gomilu, veća je verovatnoća da će koristiti nošu kada vide da i drugi to rade.

Dete, noša
Shutterstock Dečak na noši

Lav

Oni uživaju u postizanju svojih ciljeva. Čak i dok su deca, Lavove ništa ne oduševljava toliko kao posmatranje svog napretka na kalendaru ili grafikonu. Sve što vam treba sa njima je komad papira i marker ili nalepnica kako biste dokumentovali svaki put kada vaše dete Lav uspešno koristi nošu.Osećaj uspešnosti podstaće ih da nastave.Devica

Deca Device vole privatnost. Dopustite im da imaju 'svoj trenutak' dok obavljaju nuždu na noši i nemojte ih gledati. Jedino tako ćete njihov odlazak na nošu učiniti manje stresnim iskustvom. Pobrinite se da ostanete mirni i strpljivi jer malim Devicama u suprotnom možete samo da nabijete pritisak.

Vaga

Deca u znaku Vage će možda želeti da nauče na nošu ranije od većine dece, pogotovo ako imaju starijeg brata ili sestru koji su već bez pelena. Važno je da im dozvolite samostalnost, a da im pomognete samo kada oni to zatraže. Dopustite svom detetu da svoju nošu smesti gde god želi i da vam kaže kada je spremno. Veoma su svesni svog tela i neće im biti teško da prepoznaju potrebu za toaletom.

Škorpija

Plašljiva deca Škorpije mogu biti preterano zabrinuti oko navikavanja na nošu, a uz to će pokupiti i svaku frustraciju svojih roditelja. Stvorite im malu oazu tako što ćete kupatilo učiniti ugodnim mestom, sa prigušenim svetlom i tihom muzikom. Ovaj pristup može male Škorpije da oslobodi pritiska koji ih može sprečiti da ostave pelene.

Dete, noša
Shutterstock Dečak na noši

Strelac

Budite srećni ako vaš mali Strelac uspori dovoljno da može da koristi nošu jer su oni stalno u pokretu i nemaju strepljenja da sede i obave nuždu, nego će radije želeti da i dalje menjaju pelene. Sve dok to radite brzo, jer mrze prljave pelene. Kako biste im zadržali pažnju, vreme bez pelena pretvorite u zabavnu igru koja će ih zaokupirati i nasmejati, što će ih podstaknuti da nastave sa obavljanjem nužde u nošu.

Jarac

Deca Jarčevi vole da ih tretirate kao veliku decu. Možete to okrenuti u svoju korist tako što ćete im odabrati gaćice koje će im se svideti jer će to biti podsticaj da nose donji veš kao velika deca. Neka dete samo odabere šare na gaćicama, a kako imaju želju da budu stariji, učiniće sve da im se ne dogodi nezgoda.

Vodolija

Deca Vodolije će rado učestvovati u učenju svoje omiljene lutke ili plišane životinje kako da koristi nošu. Rođeni u ovom znaku vole da pomažu i da se osećaju 'važno' pokazujući svojim prijateljima kako da obave nuždu bez pelene, čak i pre nego što sami savladaju tu veštinu. Nakon što uspešno nauče svoje igračke, verovatno će i sami biti spremni da koriste nošu.

Ribe

Ribe su osetljive i mogu se opirati promenama pa će vam za odvikavanje od pelena sa njima trebati puno strpljenja i ohrabrivanja, a moraćete da isprobate razne metode dok jedna ne upali. Ne zaboravite da svoju Ribicu često hvalite i nagradite za 'dobro obavljen posao', kako biste joj podigli nivo samopouzdanja. Ako dođe do nezgode, nemojte da jekritikujete već je ohrabrite.

(Yumama)