Noćno spavanje dece mlađe od 3 godine često je velika muka roditelja. Neki se bude i plaču, traže da ih nosimo, traže da legnu pored nas ili čak traže da popiju neko piće. Jedna mama baš takav problem ima sa sinom od 27 meseci koji se svaku noć budi po 3-4 puta da bi popio po gutljaj vode i odmah se vratio na spavanje. Zbog svoje muke, konsultovala je stručnjake za pomoć, a evo šta su joj rekli.

Njoj nikako nije jasno zašto se njen sin stalno budi, i kako može da ga spreči da toliko puta noću ustaje samo da bi dobio vodu. Kako kaže, nije da je budan dugo, ali svaki put kada se probudi moraju da ustanu i da mu da da popije nešto, što je uzrujava jer i dalje nemaju prespavanu noć. Naravno, ovo je veoma naporno za roditelje koji u većini slučajeva ne stignu da odmore popodne kao i deca, pa su nenaspavani i nervozni.

"Pre nego što preduzmete bilo kakve korake da promenite ovo ponašanje, važno je da odvedete svog sina kod pedijatra na pregled. Iako je verovatno da žeđ vašeg sina usred noči nije ništa drugo nego problem ponašanja, to može da bude i simptom dijabetesa. Pored povećane žeđi, drugi simptomi dijabetesa uključuju i pojačanu glad i češća mokrenja. Deca sa dijabetesom takođe mogu izgledati razdražljivo i umorno, a često gube na težini i razvijaju gljivičnu infekciju u predelu pelena. Ako pedijatar posumnja na dijabetes, uzeće analizu krvi", rekla je doktorka, a onda dala savet i u slučaju da nije u pitanju dijabetes već samo navika deteta:

"Ako pedijatar vašeg sina isključi dijabetes i druge uzroke žeđi, možete biti sigurni da pojenje vašeg sina usred noći nije ništa drugo osim navike. Uverite se da dobija dovoljno tečnosti u toku dana, a zatim prestanite da mu nudite piće kada se probudi usred noći. Možda će nekoliko noći biti plača pre nego što ponovo zaspi, ali dugoročno će se isplatiti. Kada vaš sin prestane da budi i vas i sebe nekoliko puta svake noći, oboje ćete biti srećni", zaključila je.

Spavanje, dete, roditelji, plač
Shutterstock 

(Yumama)