Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

VANJA GRBIĆ - DA LI DETE IDE NA SPORT ZBOG ZDRAVLJA ILI DA LEČI TUĐE KOMPLEKSE: Šta ne sme da se radi pre 16. godine

Vanja Grbić otkriva sa kojim traumama se deca suočavaju u sportu, kao i zašto je važno da ne budu previše forsirana i pod stresom pre 16. godine!

 Vanja Grbić o deci u sportu. Izvor: Youtube/Printscreen/Kurir

Vanja Grbić je jedan od najboljih srpskih odbojkaša, a danas trener mnogoj deci koja su sportski aktivna. U emsijama često govori o tome kako su deca ranjena u sportu, koliko imaju trauma, kao i zašto je važno da se autoritet roditelja i trenera ne osporava međusobno, kao i kako stvoriti uspešno i zdravo dete u sportu.

"Dete mora da se igra. dete je dete. Mi smo počeli decu da opterećujemo da rade - NE. Mi vrlo brzo zaboravimo ono što smo mi radili. Devojčice do 15, a dečaci do 16 treba da se igraju bez imperativa rezultata. Šta će mi da oni imaju medalju u 16. godini? Šest medalja osvojil, 6 skupova baba. I šta onda? On meni treba u 21, 22, 25,28, a on do tada već izranjavan zato što je ovome majmunu bilo važno da on u 14. bude prvak škole ili prvak babinog turnira. Jel mi radimo zdravlje kroz sport ili da lečimo komplekse onih koji ne molgu da dobace. Samo je to pitanje." - objasnio je Vanja Grbić i dodao na koji način se deca pripremaju za stresne situacije u sportu:

"Sve do 16 godine treba da bude bez stresa sa učenjem koraka kako da se ta emotivnost kanališe. Od 16. godine za dečake, 15. za devojčice kreće se sa treningom za treniranje, odnosno sa dodavanjem stresa na kašičicu da ih spremamo za ono što će ih čekati kasnije."

Zbog čega deca odustaju od sporta i kada se odlučuju na taj korak, Vanja je savetovao roditeljima da obrate pažnju na ovaj trenutak:

"Deca imaju prvo negativnu selekciju, drugo "fantastične" traume od sporta. Recimo radili su jednu anketu u Americi i shvaili su da 90% dece koja odustanu od sporta, odustanu u trenutku kada se od sale vraćaju kući. Zašto? Zato što im roditelji kažu u autu ja ulažem u tebe, ja ti plaćam, ti to ne poštuješ, ja se za tebe žrtvujem itd. To znači da postoji jasno definisan trenutak pritiska na dete koje nije u tom trenutku spremno taj pritisak da nosi." - ispričao je Vanja za podkast Ivan Kosogor.

(Yumama)

BONUS VIDEO:

Pogledajte

02:05
NE TREBA DA IGRA ZA REPREZENTACIJU ONAJ KO TO NE OSEĆA! Vanja Grbić u jeku sportske euforije otvorio dušu u Sceniranju
Izvor: Kurir
Izvor: Kurir

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica