Blizanačka trudnoća je po mnogo čemu razlika od jednoplodne, a da i ne govorimo o tome koliko je drugačije kada odjednom imate dve bebe o kojima treba da brinete.

Jedna mama po imenu Kons Preti koja je majka troje dece mlađe od pet godina, od čega su dvoje jednojajčani blizanci, otkrila je šta bi volela da je znala pre nego što je rodila blizance.

"Trebale su mi nedelje da prihvatim ideju da ću imati blizance. Mnogo sam istraživala o tome kako bih bila što pripremljenija za njihov dolazak. Volela bih da mogu da vratim vreme i da kažem sebi da će sve biti i više nego OK. Evo šta sam naučila", napisala je ona za businessinsider.com.

1. Nikada nisam pomešala svoju decu

Jedna od prvih briga ove mame je bila da neće umeti da razlikuje svoje jednojajčane blizance.

"Imamo prijatelje i članove porodice koji imaju blizance, i ja nikada ne mogu da razlikujem ko je ko. Plašila sam se da ću istu bebu nahraniti dvaput ili da ću pomešati njihova imena".

Mama je ispričala da je po izlasku iz porodilišta za svaki slučaj bebama nosila narukvice, na kojima piše beba A, beba B, a kada su im one omalile, farbala im je nokte na nogama različitom bojom.

"Ipak, realnost je da su oni za mene potpuno fizički različiti. Meni ne liče toliko i za tri godine njihovog života ih nikad nisam pomešala".

2. Blizanci nisu dupli posao već više od toga

Mama Kons kaže da je mnogo puta od drugih roditelja, koji imaju jedno dete, čula komentare da imati blizance sigurno znači dupli posao. Ali, nisu sasvim u pravu.

"Iako imate dvoje pelene da menjate, flašice da perete i odeću koju treba popeglati, zapravo je mnogo više od toga. To što je moje starije dete imalo dve godine kada su se blizanci rodili nije baš pomoglo, moj muž i ja smo bili brojčano nadjačani i morali smo da brinemo o potrebama svih istovremeno".

Ova mama kaže da su ona i suprug, pošto nisu imali ničiju pomoć, ubrzo naučili da zaobrave na perfekcionizam i da se fokusiraju na trenutne potrebe mališana.

3. Ključno je imati raspored

Dok se pripremala da dočeka svoje blizance, ova mama je razgovarala sa roditeljima drugih blizanaca i svi su joj rekli da je ključno da nauči obe bebe na isti raspored.

"Poslušali smo taj savet. Ako se jedan probudi usred noći da jede, mi bismo budili i drugog da ga nahranimo. To znači da smo mogli da spavamo bar po četiri sata spojeno od prvog dana"

4. Ruke su mi uvek zauzete

Svaki put kada ova mama izađe sa svojim mališanima napolje, u 99 odsto situacija dobija komentare kako su joj "ruke uvek zauzete" tj. ima uvek posla oko blizanaca.

"Iako sam sigurna da samo pokušavaju da pokažu saosećanje, postaje dosadno. Ne treba mi podsetnik koliko je sve haotično svaki put kada radimo nešto porodično", priznaje mama Kons.

5. Blizancima ne trebaju po dva komada iste stvari

Jedna od prvih briga ove mame nakon što je rodila blizance je koliko će im stvari biti potrebno. Iako su morali da nabave one najvažnije stvari za obe bebe – auto-sedište, krevetac, stolicu za hranjenje, ističe da zapravo većinu stvari nije potrebno kupovati duplo.

"Želeli smo da ih podstaknemo da dele od početka, a iz iskustva sa prvim detetom sam znala da bebama ne treba puno toga u prvoj godini života. Naše troje dece se igralo praznim kutijama od pelena i silikonskim špatulama mnogo više nego sa pravim igračkama. Time smo smanjili gomilanje stvari u kući i bili smo obazriviji u vezi sa tim šta kupujemo", istakla je ova mama.

Kons je otkrila i da nikada nisu oblačili blizance u identičnu odeću jer su želeli da ih nauče od najranijeg uzrasta da istražuju svoju individualnost.

"Verujem da je teško odrastati sa nekim ko izgleda identično kao ti, zato želimo da svako od njih bude dete za sebe, a ne ’blizanci’", zaključila je.

BONUS VIDEO:

REDAK FENOMEN! Helena i Dunja su bliznakinje, a rođene sa tri nedelje razmaka (KURIR TELEVIZIJA) Kurir televizija

(Yumama/N. Z.)