Jednojajčani blizanci često se nazivaju i identičnim blizancima, zbog čega svi, pa čak i roditelji, uglavnom misle da oni zaista i jesu identični.

Stručni termin za ovakve blizance je monozigotski jer nastaju iz jednog oplođenog jajašceta od kojeg se formira zigot, a on se zatim razdvaja na dva dela.

Zbog toga što fizički izgledaju gotovo isto, svi misle da su jednojajčani blizanci potpuno identični, međutim, oni se genetski veoma razlikuju.

Genetske razlike

Logično bi bilo očekivati da jednojajčani blizanci imaju i identičnu DNK, pošto su nastali iz jednog jajašceta i od jednog s*ermatozoida. Međutim, naučnici nakon sprovedene studije ističu da ljudski genom ima tri milijarde slova. Oni su upoređivali određene regije DNK između jednojajčanih blizanaca i utvrdili su da postoje velike razlike, piše mcgill.ca.

Naučnici su upoređivali DNK 381 para blizanaca, pri čemu su utvrdili da se jednojajčani blizanci razlikuju u 5,2 mutacije u genima. Čak 39 parova blizanaca razlikuje se u više od 100 mutacija, dok kod 38 parova nisu pronađene razlike na nivou DNK.

Stručnjaci su objasnili da se genetske razlike javljaju zbog grešaka u kopiranju DNK jer što se više kopira, veće su šanse da se jave greške. Kada se mutacije jave nakon što je oplođeno jajašce podeljeno na dva dela, mutacije se pojave kod jednog blizanca, a kod drugog ne. Čak i ukoliko do mutacije dođe pre deljenja oplođenog jajašca na dva dela, može se desiti da mutacija utiče samo na ćelije koje će dobiti jedan od blizanaca.

Epigenetika

Mutacije na stranu, postoji još jedna važna razlika među identičnim blizancima, a to je epigenetika.

Naime, geni prave određene proteine, a epigenetika opisuje pravila i propise kada i koliko se stvara tih proteina. Epigenetski markeri su nasleđeni od naših roditeljia, ali se vremenom mogu promeniti, tako da jednojajčani blizanci postaju "različitiji" s vremenom, pošto se njihova epigenetika menja zasebno.

Stručnjaci ističu da su razlike mnogo veće nego što se čini, te da u skoro tri četvrtine jednojajčanih blizanaca gde su zabeležene autoimune bolesti, pojavljuju se kod samo jednog blizanca.

Dakle, DNK idetničnih blizanaca uopšte nije identičan, a na to s vremenom dodatno utiču epigenetika i neki spoljašnji faktori.

BONUS VIDEO:

Neverovatna razlika u blizancima TikTok/ciaraweese

(Yumama/N. Z.)