Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Blizanačka trudnoća i porođaj

Samo je jedan osećaj čudniji od onog kada saznate da čekate bebu - ako vam doktor saopšti da čekate dve ili, možda, više beba.

Jedna od 80 trudnoća je blizanačka, u jednom od 8000 slučajeva se radi o trojkama, dok su višestruke trudnoće u prirodnim uslovima prava retkost (njihova učestalost - F može da se izračuna po formuli F=80 N-1, gde N označava broj beba).

Veći broj plodova, koji je uglavnom posledica veštačkog začeća, retko preživi. Blizanci mogu da budu jednojajni (poreklom iz jedne jajne ćelije) i dvojajčani (svaki potiče iz jedne posebne jajne ćelije). Ovi drugi su, često, nasledna pojava: u nekim porodicama se blizanci češće rađaju, čak i kod istih roditelja.

Jednojajni blizanci su uvek istog pola i teško ih je razlikovati, dok dvojajčani mogu da budu istog ili različitog pola... i da se toliko razlikuju, da se uopšte ne bi reklo da su braća i sestre.

Kako trudnoća odmiče, osećaj sreće što nosite dvojke će da smeni briga da li će sve proteći kako treba. Naime, blizanačka trudnoća, a naročito višestruka - na izvestan način je rizična i za majku i za bebe. Uprkos češćoj i intenzivnijoj kontroli u toku trudnoće, blizanci neretko dolaze na svet pre vremena, sa svim problemima vezanim za nedonesenost. Takođe, kod njih su češća neka patološka stanja (problemi sa disanjem, porođajne povrede i drugo).

Gurkanje počinje već u stomaku

Savremena tehnologija, koja je omogućila snimanje blizanaca u maminom stomaku, pokazala je interesantne činjenice: oni se zabavljaju, ali i guraju još pre rođenja. Čak se dešava da dominantni blizanac stalno ćuška onog drugog, koji mu nikad ne vraća, već se sklupčava u svom ćošku.

Takvo ponašanje se nastavlja i po rođenju - zbog čega roditelji, kao i svi ostali koji brinu o deci, ne smeju da "padnu u klopku". Odnosno, da više pažnje posvećuju nametljivijem detetu, koje uvek prvo i grlatije plače, ili nešto traži. Kasnije u životu, kada se pokažu njihove sklonosti, kod svakog deteta treba forsirati ono za šta ima smisla, da bi se mališani formirali kao uspešne i zadovoljne ličnosti. I dok drugi roditelji (koji dobiju jedno, pa drugo dete...) prolaze sve iz početka, vi odjednom imate dva odrasla deteta... i više vremena za sebe, koje ste  dvostruko zaslužili.

Povezane vesti

Porođaj

Sam porođaj blizanaca je delikatan, sa povećanim rizikom od perinatalne asfiksije (nedostatak kiseonika u mozgu novorođenčeta), zbog čega treba da ga obavlja iskusan akušer, naročito ako se odluči da ga završava prirodnim putem. Moje istraživanje je pokazalo da kod dobro trijažiranih blizanačkih trudnoća - porođaj može da se bezbedno završi vaginalnim putem, bez obzira na položaj plodova. Kao i da preživljavanje i zdravstveno stanje kod blizanaca sa porođajnom masom ispod 1500 grama - više zavisi od njihove (ne)zrelosti, nego od položaja u materici i načina završetka porođaja.

Međutim, ima situacija kada je skoro neophodno da se porođaj završi carskim rezom (na primer, ako prva beba prednjači karlicom a druga glavom, pa se "zakače" glavama, ako ima više od dve bebe, itd.). Učestalost carskog reza je, stoga, znatno veća kod blizanačkih trudnoća. Čak i ako sve ide kako treba, drugom blizancu je teže. Jer, za njega stres porođaja traje duže, tako da je često na rođenju manje vitalan od prvog. Dešava se i da je jedan blizanac mnogo manji od drugog (diskordantni blizanci) - on nosi određene rizike, kao i sva deca rođena mala za datum trudnoće. U nekim situacijama, krvotok je tako formiran da jedan blizanac dobija previše, a drugi premalo krvi (feto-fetalna transfuzija). Oba deteta će po rođenju biti ugrožena i zahtevati terapiju (prvo će imati previše gustu krv, takozvani hiperviskozni sindrom, a drugo će biti malokrvno).

Uprkos svim postojećim rizicima, najveći broj blizanaca dolazi na svet u dobroj kondiciji. Manju porođajnu masu uglavnom svi nadoknade do kraja treće godine života, tako da se kasnije - u razvojnom smislu, ne razlikuju od svojih vršnjaka.

Povezane vesti

Bebe su rođene

Svaka majka do kraja života pamti uzbuđenje koje doživi prilikom prvog susreta sa svojom novorođenom bebom. A tek sa dve, ili više! To je, prosto, neopisivo... Posle kratkog zbližavanja, bebe preuzima osoblje odeljenja za neonatologiju, i sa njima se postupa kao i sa ostalim bebama. Ukoliko su deca rođena na vreme i vitalna, nakon primarne obrade se smeštaju u krevetiće. U protivnom, prvi dom će im biti inkubator na odeljenju intenzivne nege.

Deca koja su sposobna da sisaju, nose se majci na podoj čim ona bude u stanju da doji. Ako nisu smeštena u sobu sa majkom, obično se prvih dana donose naizmenično. Kada nadođe značajnija količina mleka i mama se oporavi od porođaja - dobro je, još u bolnici, da se pokuša istovremeni podoj dve bebe, uz budno oko pedijatrijske sestre. Bebe postavite po jednu na svaku dojku istovremeno, ili na jastuke u "ragbi" pozama, tako da su im nožice iza vas, ili tako da su im tela ukrštena ispred vas. Pri svakom podoju, menjajte stranu - da ne bi jedna beba dobijala uvek bolju dojku (ako su nejednake bradavice), ali i da se jedna dojka ne bi nedovoljno praznila (ako sitnija beba slabije vuče).

Dohranu adaptiranom mlečnom formulom, ukoliko je potrebna, treba obavljati naizmenično: na primer, jedan obrok - jedna beba sisa, a druga dobija formulu, a sledeći obrnuto. Imajte na umu visoku cenu hrane za bebe u našim uslovima, pa nastojte da dojenje traje što duže. Kod prevremeno rođenih beba, koje i po više meseci nakon rođenja provode u bolnici, pravi je podvig održati sopstveno mleko, ali je baš njima ono najpotrebnije. Ako se, ipak, hrane pomoću flašice, od velike pomoći je sterilizator za flašice, kao i termostat u kome se voda "temperira" unapred - pa je, čim beba zaplače, odmah spremna za pripremu obroka. Ako jedna beba spava dok druga jede, najbolje je da i nju probudite i nahranite, kako bi se navikla na isti ritam hranjenja. U protivnom, nećete izdržati od umora više od nekoliko dana. Kada nemate pomoć, oslonite se na opremu (na primer, jednu bebu držite u naručju, a drugu hranite u ležaljci - naravno, kada uzrast to dozvoli).  

Za negu dve bebe, neophodna su dva para ruku, posebno ako u porodici ima još dece kojima morate da posvetite pažnju. Zato se treba na vreme pripremiti. Najvažnija je dobra organizacija. Baš iz razloga što blizanci obično ugledaju svet malo ranije, priprema treba da počne dovoljno rano. Sve što je potrebno, treba da čeka spremno, jer posle iznenadnog prevremenog porođaja možda neće biti vremena.

Iako u početku mogu da budu smeštene u isti krevetac, svaka beba bi najdalje nakon dva meseca trebalo da ima svoj krevet. Naravno, potrebno vam je dvostruko više presvlake i pribora.

Povezane vesti

Kako izdržati bez sna?

Ukoliko se radi o prvoj deci u porodici, neiskusnim roditeljima je pomoć oko nege beba neophodna od samog početka.

Lepo bi bilo da se bebe kupaju svakodnevno, ali to nije apsolutno neophodno. Ako nemate pomoć, možete jednog dana da kupate jednu, narednog dana drugu bebu. U međuvremenu ih brišite vlažnim maramicama ili mokrim pelenama. Kada budu mogle samostalno da sede, možete da ih istovremeno kupate u kadici. To je veoma zabavno za njih... ali, ako žurite, brže ćete završiti posao ako kupate jednu po jednu bebu.

Važno je da sebi obezbedite vreme za odmor. Idealno bi bilo da spavate kada spavaju i bebe, a sve druge poslove u kući da obavlja neko drugi. Imućnije porodice mogu sebi da priušte bebisiterku, pa čak i dve, dok se većina roditelja oslanja na "baka-servis". Tate, bez obzira što svakodnevno idu na posao, moraju da se pripreme za period povećanih napora, u kome neće biti vremena za opuštanje, ali će zato biti vrlo zabavno. Napravite trijažu kućnih poslova. Zapisujte važne podatke (na primer, ko je poslednji jeo na flašicu, ko se poslednji kupao i slično), jer ćete u protivnom najverovatnije da ih zaboravite.

Roditelji koji već imaju blizance, daće vam važan savet: potrudite se da nikada ne ostajete sami sa dve bebe (osim na kratko), jer u tom slučaju može da dođe do "raspada sistema".

Ali, kao što je napor dvostruk, dvostruka je i sreća koju donose dva deteta odjednom. Veoma brzo, mališani će svojim osmesima, prvim rečima i koracima da vam nadoknade sve neprospavane noći. Postoji i jedna olakšavajuća okolnost: blizanci su jedno drugom najbolje društvo, od malena se uzajamno zabavljaju - pa su, sa tog aspekta, "lakši za održavanje" od zahtevnih jedinaca. Međutim, oni su dve različite ličnosti, od kojih jedna može da bude izrazito dominantna.

Prim. dr Maja Skender, pedijatar

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica