Na Internetu je nastala prava zbrka kada je glumački par Ešton Kučer i Mila Kunis otkrio da kupa decu samo kada se isprljaju, odnosno da ih ne kupaju svaki dan. Dok su mnogi roditelji ostali začuđeni i negativno komentarisali, neki su bili saglasni sa parom, objašnjavajući da ni sami ne kupaju decu svakodnevno.

Zaista, roditelji imaju žestoko podeljena mišljenja kada su u pitanju njihova deca i higijena, i to je potpuno u redu! Koliko često kupati bebu je nešto za šta se svi trudimo da odgonetnemo – ako uopšte postoji tačan odgovor. Jer moglo bi se reći da se bebe ne prljaju kada su novorođenčad, ali onda nikada ne ostaju super čiste kada jedu čvrstu hranu. Do njihovog prvog rođendana, možda ćete otkriti da vaše dete mrzi kupanje, tako da se kupanje dešava samo kada ste spremni za borbu, piše Parents.com.

Kupanje beba (do 11 meseci)
Počnimo sa rešavanjem pitanja koliko često treba kupati novorođenče. Kao što mnogi novi roditelji znaju, prvo kupanje vaše bebe se često dešava u bolnici - u kontrolisanom okruženju. Kupanje vaše bebe po prvi put kod kuće kada ste sami može da bude zastrašujuće. Često u prvom kupanju učestvuje patronažna sestra, posebno da bi pupak ostao suv dok ne otpadne i ne zaraste. Kada je reč o kupanju bebe, ovo uključuje uveravanje da voda nije previše topla.

Što se tiče toga koliko često kupati bebu, Američka akademija za pedijatriju kaže da bi trebalo da bude dovoljno tri puta nedeljno. Naravno, postojaće povremeno (ili često) menjanje pelena koje zahteva dodatno kupanje ili umivanje. Ali prekomerno kupanjemože isušiti bebinu kožu, upozorava dr Lisouvakon. Previše kupanja takođe može poremetiti zajednicu organizama poznatih kao mikrobiom koji živi na koži. Takođe preporučuje korišćenje blage kozmetike za bebe.

Kako vaša beba bude starija (posle jednog meseca), možete početi da se kupate uveče kao deo rutine za spavanje. Ako je koža vaše bebe previše suva, izbacite šampon za bebe i samo koristite toplu vodu (i ne zaboravite da je namažete nakon toga).

2. Kupanje mališana od 1. do 5. godine
Dok vaše dete može da sedi samostalno (dr Lisouvakon kaže da sedišta za kupanje nisu bezbedna jer se mogu prevrnuti) u redu je da pređete na kadu. Ostanite pored kade da biste bili sigurni da vaš avanturistički mališan neće ustati u kadi. Nikada ne ostavljajte dete samo u kadi jer, kao što KidsHealth.org upozorava, potrebno je samo nekoliko sekundi da se dete oklizne i potencijalno udavi, čak i u veoma maloj količini vode.

U međuvremenu, ako je vaše dete nervozno kada dođe vreme za kupanje, igračke za kupanje za mališane mogu da pomognu, kao što su patke i plutajući čamci. I zapamtite da deca ovog uzrasta ne moraju da se kupaju svaki dan, tako da ćete dobiti slobodne dane od protesta.

Vreme za kupanje dece - od 6. do 11. godine
U nekom trenutku, vaše dete je dovoljno staro da se kupa. Kada se to tačno desi, „zavisi od detetove zrelosti i želje za privatnošću“, kaže dr Lisouvakon. "Neka deca mogu da se kupaju već sa 5 ili 6 godina, ali mnogi stručnjaci preporučuju samostalno kupanje sa 8 godina. Korišćenje neklizajuće prostirke u kadi može pomoći u sprečavanju nesreća."

Kad god je vaše dete spremno, igra se prebacuje sa pomaganja u čišćenju na podsećanje da kupanje ubaci u svoju rutinu. Mnogi roditelji na Reddit temi na temu higijene dece savetuju da se detetu postavi alarm na telefonu ili ostave poruku u kupatilu kako bi ga podsetili na kupanje. Ovo može biti posebno važno u početku i prvih nekoliko godina nakon što vaše dete preuzme više odgovornosti za svoju ličnu higijenu.

Dobra vest je da prema Američkoj akademiji za dermatologiju , deci između 6 i 11 godina nije potrebno svakodnevno kupanje ili tuširanje - u stvari, kupanje jednom ili dva puta nedeljno je u redu. Međutim, ako se vaše dete bavi sportom ili se uprlja, možda će mu trebati svakodnevno pranje. Možda ćete želeti da pomognete mlađem detetu da se uverite da voda nije prevruća i pregledate koje proizvode gde da koristite - jer šampon nije najbolje sredstvo za pranje tela.

3. Higijena tinejdžera - od 12. godine
Dobra higijena je tema koju vaš tinejdžer možda ne želi da razgovara sa vama dok se njihovo telo menja. Dr Hačison predlaže da se objasni da je znojenje i mirisanje prirodan proces koji svi doživljavamo, tako da nema čega da se stidite. Preporučuje svakodnevno tuširanje za decu koja su počela pubertet, iako tinejdžerima ili tinejdžerima koji se bave sportom može biti potrebno više od jedne sesije kupanje. Dr Lisouvakon dodaje da će kulturološki aspekti i tip kose takođe igrati ulogu u tome koliko često se kupati i čistiti kosu.

Šta god da je najbolje za vašu porodicu, do srednje škole, mnoga deca su samomotivisana da preuzmu brigu o svojoj ličnoj higijeni. Ako i dalje morate da ih podsećate da se okupaju, samo poštujte njihovu privatnost - nemojte viriti glavom oko zavese za tuširanje da biste bili sigurni da ima dovoljno sapuna unutra. A ako sve drugo ne uspe, kao što kaže Vajt Plejns, pedijatar iz Njujorka dr Erik Leven, "Osećaš se - istuširaj se" nije loše reći. Zato što bi radije to čuli od vas nego od svojih vršnjaka.

BONUS VIDEO:

Šta psiholog ne bi rekla svom detetu TikTok/psychologywithdrana

(Yumama/T.A.S.)