Va*inalni sekret retko se javlja kod devojčica, ali se može javiti iz različitih razloga, od kojih su neki potpuno bezopasni, a drugi zahtevaju pregled lekara i lečenje.

Kako izgleda normalan sekret

Ponekad se može desiti da pojačan sekret nije simptom nikakve bolesti kod devojčica, već je u pitanju fiziološka leukoreja, piše bebesymas.com. Ovaj sekret je providan, bez mirisa i ne izaziva bol niti bilo kakve druge simptome. Najčešće se javlja kod novorođenčadi, zbog uticaja majčinih hormona, kao i u pubertetu, pre prve menstruacije.

Šta je vulvova*initis

Jedan od uzroka pojačanog sekreta može biti vulvova*initis, odnosno zapaljenje vulve i va*ine. U ovom slučaju je važno da li se javlja kod devojčica pre puberteta, koje još nisu dobile prvu menstruaciju ili kod onih u pubertu, jer su uzrok i lečenje različiti.

Kod devojčica pre puberteta

U ovom uzrastu je vulvova*initis najčešće ginekološko stanje, a razlog zašto se javlja kod devojčica su zapravo karakteristike njihovih intimnih delova – manje su zaštićeni jer su spoljašnje stidne usne male, još uvek nemaju dlačice, kisela pH vrednost, kao i blizina anusa.

Devojčice se obično žale na svrab ili osećaj peckanja u području genitalija, a to može biti praćeno i crvenilom, a ponekad i povećanim sekretom. U tom uzrastu je vulvova*initis najčešće izazvan fizičkim ili hemijskim iritansima ili bakterijama iz fekalija. Kontakt prljavim rukama, jaki proizvodi za intimnu negu ili loša higijena, brisanje intimnih delova od pozadi ka napred (čime se prevlače bakterije od anusa napred) neki su od čestih uzroka ovog problema kod devojčica u prepubertetskom dobu.

Samo u nekim slučajevima je vulvova*initis izazvan određenim bakterijama ili gljivicama koje je potrebno lečiti.

Kod devojčica u pubertetu

U ovom uzrastu, vulvova*initis može biti podstaknut uzimanjem neki antibiotika ili oralnih kontraceptivnih pilula. Kod sek*ualno aktivnih devojčica, uzroci mogu biti isti kao i kod odraslih.

Za razliku od mlađih devojčica, vulvova*initis kod adolescentkinja je uzrokovan specifičnim bakterijama, parazitima ili gljivicama (kandida). Obično se manifestuje povećanim sekretom, zapaljenjem vulve i ponekad svrabom.

U slučaju kandidijaze, koja se javlja relativno često, sekret je obično gušći i beo, a svrab je veoma izražen.

Kada odvesti devojčicu kod lekara

Prisustvo sekreta kod devojčica je normalno posle rođenja i pred prvu menstruaciju, što znači otprilike u prvom mesecu života i negde oko desete godine života, kada se može očekivati prva menstruacija (mada to nije pravilo). U periodu između toga ne bi trebalo da bude sekreta, pa ako ga primetite kod svoje ćerke, najbolje je da je odvete kod lekara.

BONUS VIDEO:

ginekolog o dnevnim ulošcima Tiktok/anniedeliversmd

(Yumama/N. Z.)