Život sa bebom je ispunjen najradosnijim prvim stvarima - prvo kupanje, prvo zevanje, prvi osmeh, prva reč... Mnoge mame i tate se pitaju kada beba počinje sama da sedi? Proces učenja veštine samostalnog sedenja jeste složen i odvija se postepeno od petog do desetog meseca. Važno je da ne požurujete dete, kao i da ne forsirate prerano sedenje. Neki stručnjaci smatraju da prerano sedenje, kao i stajanje ili hodanje, mogu uzrokovati probleme koji dolaze dosta kasnije poput razvoja govora pa čak i poteškoća u učenju.

Pedijatar Laura Jana ističe obično bebe mogu da sede bez pomoći oko 8 ili 9 meseci. Mlađe bebe od oko 6 meseci takođe mogu da sede same, ali obično to ne mogu dugo i potrebna im je pomoć, podrška i nadzor roditelja.

Tokom tih prvih pokušaja, bebina ravnoteža se neće razviti, tako da će se verovatno kolebati, trebaće im dodatna pomoć i možda neće dugo ostati uspravno pre nego što se umore. Osim toga, beba takođe verovatno neće moći da radi druge stvari dok sedi - kao što je naginjanje, posezanje ili hvatanje stvari - u prvim pokušajima sedenja. (Ovo se dešava kada beba savlada sedenje i bude bliže puzanju). "Kako bebe savladaju ravnotežu i izgrade neophodnu snagu mišića i izdržljivost, one će početi "samouverenije" da sede, obično oko 9-og meseca", kaže dr Jana. Važno je znati da se ne razvijaju sva deca jednako, već treba pustiti bebu da raste svojim tempom.

Kako bebe uče da sede?

Postoje neki ključni znaci koje roditelji mogu da uoče da bi znali da li je beba spremna da počne da sedi — uključujući i da li počnu da podižu glavu da bi pogledala okolo. To obično znači da roditelji mogu da počnu da stavljaju bebu u sedeći položaj sa podrškom, kaže dr Jana. Pre nego što beba počne da sedi, prvo mora da nauči da drži podignutu glavu. Ne zaboravite – glava bebe je teška i velika u odnosu na njeno malo telo, tako da su joj potrebni jaki mišići glave i vrata. "Kada beba nauči da drži glavu uspravno – a ne da se klati – i da gleda okolo, onda će sledeće biti sedenje", kaže Džin Murjani pedijatar u dečjoj bolnici. Uz dobru kontrolu glave, beba će takođe moći da savlada prevrtanje - posebno od leđa ka napred, što zahteva više koordinacije i snage trupa.

Kako pomoći bebi da sedi

Pitate se kako naučiti bebu da sedi? Srećom, postoji mnogo metoda koje možete isprobati da pomognete bebi da se uhvati u koštac sa ovom najnovijom prekretnicom. Ali da biste osigurali bezbednost bebe dok počnu da uče kako da sede, uverite se da su na ravnoj površini sa mekim mestom za padanje ukoliko padnu (kao što je krevet ili ga okružite jastucima). I uverite se da nema opasnosti od gušenja ili bezbednosnih problema u blizini, kao što su nepokriveni utičnice ili viseće žice koje bi beba mogla da povuče.

Pružite bebi ruku pomoći

Kada beba bude u stanju da podigne glavu, ako leži na leđima, pokušajte da nežno držite obe ruke i povučete ih u sedeći položaj. Takođe im pomaže da osete pokrete koji su potrebni za prelazak od ležanja do sedenja. Samo pažljivo pratite dok vežbate da naučite bebu da sedi — budite oprezni da se beba ne prevrne i povredi.

"Postavljanje beba u položaj za sedenje uz podršku može pomoći da se počnu jačati mišići", kaže dr Jana. Jastuk za podršku dojenju je odličan podupirač. Ili, možete pokušati da sedite na podu sa bebom koja vam sedi uspravno u krilu ili između nogu. Sve ovo će pomoći bebi da se oseća udobnije u sedećem položaju. "U isto vreme, zaista je važno da bebe ne podržavate predugo ako nisu spremne za to, jer to može biti zamorno i učiniti bebu nervoznom", dodaje Jana. Slično tome, izbegavajte da podupirete bebe u auto-sedišta ili kolica jer im to ne daje priliku da se kreću, pomeraju, posežu i kotrljaju kako mogu po prostirci na podu.

Kada se brinuti ako beba ne sedi

Savršeno je prirodno da bebe dostignu razvojne prekretnice u svoje vreme. "Nemojte se previše brinuti ako druga beba radi nešto pre vaše bebe". Međutim, ako beba nema dobru kontrolu glave do 7 meseci, nije savladala sedenje bez oslonca do 9 meseci ili ako se nešto čini da nije u redu, neophodno je da se koncultujete sa pedijatrom. Možda nije ništa, ali ako postoji kašnjenje u razvoju, važno je da se tome posvetite na vreme kako bi se krenulo sa terapijama i pomogli bebi da se razvija.

Beba sedi: šta sad?

Kada beba nauči da sedi bez pomoći, vreme je da se pobrinete za bezbednost, jer puzanje je sledeće na listi, obično između 6 i 10 meseci, nakon čega sledi pozenje,  povlačenje da ustane i hoda. I puzanje i hodanje zahtevaju snagu i koordinaciju trupa, tako da te veštine prirodno napreduju kada beba postane samouverena. To znači da će za vrlo kratko vreme sve što je na dohvat ruke bebinih radoznalih ruku biti u njienim rukama i ustima. Pred nama su mnoge uzbudljive prekretnice, pa samo napred i osigurajte svoj dom za bebe, zgrabite kameru i uživajte u svim ovim dragocenim prvi koracima.

BONUS VIDEO:

Beba džin TikTok/jackiekxhl

(Yumama)