Od prvog dana rođenja, kupanje je jedan od najlepših „poslova“, u kojem pored bebe uživaju i roditelji. Kako beba raste, vreme kupanja za nju počinje da biva igra.

Pažljivo birajte igračke

Pri kupovini igračaka za svoje mališane, roditelji treba dobro da „otvore oči“. Pre svega, treba da vode računa da igračka bude odgovarajuća uzrastu deteta, potom da je napravljena od netoksičnih materijala, kao i da nema delove koji bi mogli da dovedu do povređivanja deteta tokom igre. Pored toga, treba obratiti pažnju i na to da materijal od koga je igračka napravljena može lako da se pere.

Kupovina igračakaNajbolji savet je da se igračke, ali i drugi proizvodi, kupuju od poznatih, proverenih proizvođača. Ili, bar, da imaju deklaraciju iz koje može da se vidi ime proizvođača, zemlja porekla, sastav, rok trajanja, i drugi važni podaci. Sa druge strane, za igračke, ali i za neke druge proizvode sa pijaca i buvljaka, niko ne garantuje - to je kupovina „mačke u džaku“.

Ozbiljna ispitivanja su utvrdila da materijali od kojih se prave igračke, posebno kineske proizvodnje, mogu da budu izuzetno štetni - jer sadrže supstance koje su proglašene za toksične ili kancerogene, pa su odavno zabranjene i povučene iz upotrebe. Osim toga, boje koje se koriste za farbanje plastičnih igračaka,  često su veoma škodljive.

Igračke za dečju kadicu

Igračke koje roditelji ubacuju u vodu u kojoj se kupa beba, treba da budu napravljene za korišćenje u vodi. Pravilna higijena i održavanje tih igračaka, čine ih bezbednim. U suprotnom, mogu da budu opasne po zdravlje bebe. Reč je o igračkama koje se vrlo lako i brzo suše, a koje su napravljene od materijala otpornih na vodu.

Ukoliko se pravilno ne održavaju, na igračkama može da se nađe plesan i buđ - uzročnici alergija koje mogu ozbiljno da naruše i ugroze zdravlje mališana. Nemojte se zavaravati i misliti da, pošto su stalno u vodi, ne morate da ih čistite i perete.  

Kako oprati igračke

Posle kupanja, igračke treba oprati ručno, toplom vodom i sapunicom napravljenom od sapuna za ruke, deterdženta za sudove, ili nekog blažeg deterdženta. Koristite četku da biste dobro oprali sve površine igračke, pa i udubljenja. Dobro isperite igračku pod mlazom tekuće vode i ostavite da se osuši na vazduhu. Čuvajte je na suvom mestu, do sledećeg kupanja.

Pranje u mašini za vešAko igračke perete u mašini za sudove, poređajte ih isključivo na gornju policu. Igračke oprane u mašini za sudove ili veš, na temperaturi od 60 stepeni, nije potrebno dodatno dezinfikovati.

Jednom mesečno, dobro je igračke oprati u mašini za veš ili za sudove. Pošto većina igračaka nema uputstvo za pranje, morate sami da procenite koji način je podoban za pranje konkretne igračke.

Ukoliko na ovaj način postupate sa igračkama za vodu, one će bezbedno da posluže svojoj svrsi - biće predmet zabave i zadovoljstva vašeg čeda.

Anđelka Kotević, viša medicinska sestra, šef službe «Halobeba»u Gradskom zavodu za javno zdravlje