Većina beba je spremna za uvođenje čvrste hrane između četiri i šest meseci, što je preporuka i pedijatra. Ukoliko želite da požurite sa uvođenjem kašica, važno je da budete upoznati sa bitnim stvarima. Postoje mnogi razlozi zašto ne treba bebama prerano da uvedete čvrstu hranu.

Prvo, probavni sistem još nije dovoljno razvijen za ovakvu vrstu obroka, potom imaju tendenciju da nesvesno izbacuju hranu iz usta, a takođe im još uvek nedostaje enzim koji pomaže u razgradnji čvrstih namirnica. Osim toga u prvih šest meseci bebinog života sve nutritivne potrebe zadovoljene su isključivo majčinim i adaptiranim mlekom. Prerano uvođenje hrane može takođe da izazove zdravstvene probleme u kasnijem uzrastu kao što je gojaznost.

Međutim bez obzira na vašu procenu i savet pedijatra, najvažnije je da pratite razvoj svoje bebe. Ona će jasno da vam stavi do znanje kada je spremna za prve kašice.

Hrana, beba, jelo
Shutterstock Prve bebi kašice

Ovo su znaci na koje treba da obratite pažnju:

  • Vaša beba može da sedi u stolici za hranjenje - za sigurno i bezbedno davanje hrane, važno je da beba bude u pravilnom položaju za hranjenje i da drži stabilno glavu dok je naslonjena. U suprotnom biće joj neprijatan taj položaj i sigurno će odbiti hranu.
  • Refleks izbacivanja jezika je nestao - on je ključan kako beba ne bi non stop izbacivala hranu. Isprobajte ovaj test: razredite malo hrane majčinim i adaptiranim mlekom i dajte bebi na vrhu kašičice, ako odmah ispljune, onda je ovaj refleks i dalje aktivan, a vaša beba još nije spremna na čvrstu hranu. 
  • Vaša beba pokazuje intersovanje za hranu koju jedete - ako želi da je dohvati ili dodirne, onda slobodno krenite sa prvim kašicama. 
  • Vaša beba može širom da otvori usta - to je znak da će vaša beba moći da jede hranu bezbedno.

(Yumama)