Mnoge mame se pitaju kada mogu da kupanje kao stvar lične higijene prepuste deci, odnosno kada u ovom domenu mališani postaju samostalni. Postoje određene stvari o kojima treba razmisliti pre nego što im predamo kontrolu. Kada kupamo svoju decu, možda primećujemo da sami tušom žele da skinu sapunicu. Ali dok njihove motoričke sposobnosti ne sazreju, znamo da deca ne mogu da se brinu o sebi u pogledu čistoće.

Dakle, kada deca mogu sama da se kupaju? Mnogi stručnjaci smatraju da nakon što dete napuni šest godina, može početi da se tušira ​​bez nadzora roditelja. Ipak, ovde treba uzeti u obzir jedinstveni rast svakog deteta, odnosno da se svako dete razvija na jedinstven način. Sa četiri godine, većina dece ima motoričke veštine neophodne za skidanje i pranje kose ili tela sapunom i vodom. Međutim, do svoje šeste godine savladavaju veštine neophodne za praktikovanje dobre lične higijene.

"Ne postoji zvanična preporuka i nema stvarne gornje granice jer se deca razvijaju različitom brzinom", rekao je dr Geri Smit, direktor Alijanse za prevenciju dečijih povreda. "Njihova nezavisnost i sposobnost da se nose sa situacijama veoma variraju, tako da nema jasnog odgovora. Sa 4 godine, možda ćete moći da dođete do druge strane kupatila, a onda ih na kraju ostavite nasamo na kraće periode." rekao je on TODAY.

Dr Heder Felton, pedijatar Univerziteta u Luisvilu i portparol Američke akademije za pedijatriju, rekla je da su neki zreli šestogodišnjaci možda spremni da se kupaju bez nadzora. Ali, upozorila je, "neke bih odložila dok ne postanu stariji".

Ako želimo da ovo bude uspešno, moramo im pokazati kako da se sami istuširaju. Moramo da razgovaramo sa njima o tome kako da bezbedno vode higijenu o sebi. Moramo negovati okruženje koje pogoduje njegovom prirodnom rastu.

Koje veštine su potrebne deci da bi sama bezbedno koristila tuš?

Zapamtite da deca još uvek stiču znanja o svetu oko sebe, čak i ako pretpostavimo da već razumeju neke pojmove. Kako naučiti dete da se kupa:

 • Zaokružite sva mesta kojima je potrebna posebna pažnja prilikom čišćenja, kao što su vrat, laktovi, uši, leđa, grudi, noge i stopala.
 • Objasnite da sapun i šampon treba izbegavati oko osetljivih regiona kao što su oči. Da bi izbegli da im sapun ili šampon uđu u oči, moraju biti oprezni kada peru lice ili kosu.
 • Pomozite im da nauče kako da pravilno peru i održavaju kosu tako što ćete im pokazati tačne količine.

Za roditelje je ključno da veruju da će njihovo dete uvek biti oprezno kada se tušira ​​samo. Predlažemo sledeće:

 • Roditelji treba da kontrolišu temperaturu vode za tuširanje koju dete koristi. Da biste izbegli opekotine od vruće vode.
 • Vašem detetu može biti od koristi da pod tušem nosi obuću otpornu na klizanje kako bi sprečila povrede.
 • Koristite prostirku za kupanje napravljenu od istog materijala da zaštitite pod za tuširanje. Deca mogu da sede na specijalnim stolicama za tuširanje koje su im dizajnirane dok peru noge i stopala.
 • Kada se tuširate, dete treba da ima lak pristup šamponu, balzamu, sunđeru i sapunu. Ovi predmeti moraju biti nadohvat ruke kada se tuširate.
 • Oslobodite se svega što bi moglo da naškodi u kupatilu i tušu. Proizvodi poput brijača i pilinga za odrasle spadaju u ovu kategoriju.
 • Ostavite vrata kupatila uvek malo odškrinuta. Ne dajte svojoj deci ključ od vrata!
 • Trebalo bi da budete u blizini kupatila dok se vaše dete tušira.
 • Možete čak i da se raspitate da li se osećaju sigurno ili ne.
 • Neka dete signalizira kada završi tuširanje kako biste mogli da mu pomognete. Ovo će vam omogućiti da pružite ruku i sprečite ih da padnu. Radi dodatne mere predostrožnosti, stavite prostirku za kupanje ispred tuša ako vam to dozvoljava izgled kupatila.

(Yumama)

BONUS VIDEO:

PEDIJATAR OTKRIO LEK ZA ŠUGU: Ne kupajte se 5 dana, a onda namažite OVO! Parazit se širi na rođendanima: Proverite šaku deteta  Kurir televizija