Dolazak bebe u kuću je ogromna promena za celu porodicu. Novorođenče nam je donelo neverovatnu sreću, ali sa druge strane i brojne sumnje i strahove da li ćemo znati da odgovorimo na bebine potrebe. Sve je to normalno, i svaki roditelj kroz to prođe.

Prve nedelje sa bebom su obično pune pokušaja i grešaka, što je normalno dok učimo da se nosimo sa novom životnom ulogom. Izdvojili smo četiri greške koje su vrlo česte u prvim danima roditeljstva:

Bez kontrole nad posetama

Postoje podeljena mišljenja o posetama posle porođaja: neki ih vole i cene, dok ih drugi radije izbegavaju. Bez obzira na vašu odluku ili stav o tome, u svakom slučaju je važno da imate kontrolu.

Ako odlučite da primate posetu, odredite vreme kada se i beba i mama osećaju prijatno da im u kuću dođu gosti. Ako odlučite da ih nemate, predložite ljudima da vas posete za neko određeno vreme.

Iako mnogi jedva čekaju da upoznaju bebu, udobnost i spokoj mame i bebe uvek treba da budu na prvom mestu, u obe situacije.

Previše oblačite bebu

Ovo je greška koju roditelji vrlo često prave. Zbunjeni su jer znaju da sistem termoregulacije novorođenčeta još uvek ne funkcioniše dobro, ali to ne znači da treba da ih obučete kao da ćete ih izvesti na debeli minus.

Bebe treba da nose samo jedan sloj odeće više od odraslih, dok deca treba da budu topla kao i mi, po mogućstvu u slojevima, tako da mogu da se obuku ili skinu po potrebi.

Beba, spavanje, noć, kolevka
Shutterstock Beba spava tokom noći

Kupate ih svaki dan

Ovo je još jedan primer greške koju pravimo kada mislimo da su potrebe bebe iste kao i naše, ali se bebe ne prljaju i ne znoje kao odrasle osobe, pa zato im nije ni potrebno ni preporučljivo da se kupaju toliko često.

Postoje istraživanja koja su potvrdila da nije preporučljivo da se beba kupa svaki dan, jer osim što je njena koža delikatnija, skinuli bismo zaštitni sloj koji njeno telo prirodno proizvodi, a koji ga štiti od uticaja okoline, zaraznih klica i bakterija.

Ali važno je da znate da iako ga ne bi trebalo svakodnevno kupati, postoje delovi tela koje ne smemo da zanemarimo i koje moramo svakodnevno, pa i više puta dnevno da im čistimo: predeo pelena, predeo vrata i delovi tela na kojima se nalaze nabori, na primer pazuh i prepone.

Ne uzimate ih često u naručje

Ovo je greška koju mnogi prave jer im okolina savetuje da ih ne uzimaju puno na ruke, kako se ne bi navikli. To je fraza koju moramo da iskorenimo.

Ručice su osnovna potreba bebe i ne smemo je zanemarivati. Kada se najmanje nadate, vaša beba će porasti i nedostajaće da vam bude u naručju. Tvoje dete je malo samo jednom! Uživaj u tim trenucima!

(Yumama)