Da li ove namirnice zapravo oslobađaju kosu od vaški? Evo šta zdravstveni radnici kažu da su najbolji tretmani, kako prenosi Njujork post.

Maslinovo ulje

Iako CDC navodi da „nema jasne naučne dokaze“ da je maslinovo ulje efikasan lek za vaške, neki medicinski stručnjaci i zdravstvena odeljenja naginju se pravljenju “preliva za salatu” za kožu glave. Školski okrug Barron u Viskonsinu objavio je vodič za roditelje koji opisuje tretman maslinovim uljem koji treba ponavljati svaka četiri dana. Pedijatar Northwell Health-a dr Loren Adler je u međuvremenu objasnila da maslinovo ulje može da uguši i ubije vaške. Korisnici bi trebalo da nose kapu za tuširanje preko noći kako bi ugušili bube, koje mogu da prežive bez disanja satima. Ulje takođe pomaže u uklanjanju gnjida.

Adler je takođe rekla da belo sirće može u velikoj meri da rastvori lepak koji ženka vaš koristi da položi jaja. Sa svoje strane, Ministarstvo zdravlja okruga Gibson u Indijani iznelo je smernice da upotreba maslinovog ulja treba da se poklopi sa tronedeljnim životnim ciklusom vaški. Agencija preporučuje korišćenje maslinovog ulja prvog, drugog, trećeg, devetog, 13., 17. i 21. dana.

Majonez

Poput maslinovog ulja, CDC ne može potvrditi da je dokazano da majonez ubija vaške, ali Adler je rekla da može biti od koristi jer guste, želaste supstance začepljuju otvore za disanje vaški. Ona predlaže da ga nanesete preko noći i prekrijete kapom za tuširanje pre nego što ga isperete sledećeg jutra i ponovo pokrenete proces nedelju dana kasnije.

Prema pedijatru, vazelin ili gel za oblikovanje čine finu - i možda lakšu - zamenu. Šamponi za ubijanje vaški i losion sa benzil alkoholom koji se izdaju samo na recept su takođe veoma popularni.

(Yumama/J.D.)

BONUS VIDEO

Digitalna demencija kod dece TikTok/stricek_dusko