Roditelji će najčešće reći da je dete donelo iz vrtića vaške, baš kao što kažu i za viruse i bakterije, iako to ne znaju pouzdano, jer i u vrtić je neko morao prethodno sa strane da ih donese. Ovo svakako nije toliko važno, koliko je bitno kada su već tu da ih suzbijete, iako su za zdravlje bezopasne.

Često (mada ne uvek!) vaške primetimo tek kada vidimo dete kako se češe po glavi. Češanje ponekad stvara male rane na koži koje se mogu inficirati i uzrokovati bakterijske infekcije kože. Ako primetite upaljene delove kože prilikom pregleda glave, obratite se direktno lekaru. Rasprostranjeno je mišljenje da se vaške javljaju najpre kod dece koja nemaju odgovarajući stepen higijene, što nikako nije tačno - vaške se javljaju i kod dece sa čistom i kratkom kosom, jer im je u tom slučaju lakše kretanje kroz kosu i vlasište.

Da biste utvrdili da li vaše dete ima vaške, kosu i kožu glave morate pažljivo pregledati. Posebno obratite pažnju na predele iza ušiju, na vratu i na slepoočnicama, jer tu vaške nalaze optimalnu temperaturu za razvoj jaja. Međutim, samim pregledanjem kose lako se mogu prevideti vaške. Pretpostavlja se da se u proseku ovakvim pregledom može “uloviti" samo jedna od četiri vaške. Ako zaista želite da budete sigurni, dečji portal kindergesundheits-info.de preporučuje sledeću proceduru!

Navlažite kosu i nanesite komercijalni balzam za kosu. Regenerator olakšava češljanje i sprečava vaške da pobegnu. Češljajte pramen po pramen pomoću takozvanog češlja za vaške. Za gušću kosu, preporučuje se da prvo prođete kroz kosu grubim češljem da biste je raspetljali. Češalj za vaške treba zatim čvrsto povući od vlasišta do vrhova kose. Nakon svakog pramena, obrišite češalj papirnim ubrusom da proverite da li je uhvatio vaške ili jajašca vaški. Ako nađete vaške, očigledno da su tu i da ih treba lečiti. Tretirajte odmah, inače će se vaške brzo razmnožavati na glavi (ženke vaški polažu nekoliko jaja, gnjida svakog dana!) i mogu se preneti na druge. Gnjide je mnogo lakše primetiti, zbog velikog broja i zbog njihove priljubljenosti dlaci i boje. Na taj način, možete ih lako razlikovati od peruti. Za razliku od peruti koja jednostavno pada sa glave, gnjide se teško odvajaju od kose i potrebno ih je jednu po jednu tretirati i skidati sa glave.

Ako su jaja vaški žućkasta do braonkasta, možda čak i blago sivkasta, to znači da se vaške i dalje mogu izleći iz njih. Prijanjaju za kosu blizu vlasišta, jer je tu najbolja temperatura za razvoj jajnih ćelija. Jaja vaški se posebno često nalaze u predelu slepoočnice i vrata i iza ušiju. Svako ko ima braonkasto-sivkasta jaja vaški na glavi obično ima i vaške na glavi i treba ih odmah lečiti.

Za lečenje je nekada korišćen petrolej, a danas zato postoje šamponi portiv vašaka koji ne oštećuju teme i kosu. Njihova cena ide do 2.000 RSD, ponuda je dosta velika, od onih blažih, bez pesticida, koji su odobreni za bebe od dva meseca, pa do onih jačih koje smeju da koriste deca od dve godine pa naviše. Vaške se tretiraju tako što se ovim šamponom kosa opere, zatim se posle pranja dobro iščešlja češljom za vaške, pa uobičajeno osuši. Postupak se ponovi kroz dve nedelje, a zatim još jednom kroz mesec dana. Posle ovih šampona kosu treba tretirati regeneratorom.

BONUS VIDEO

DETETU STAVILA DOMESTOS NA GLAVU DA UBIJE VAŠKE, PA SE GADNO POKAJALA Ova Beograđanka joj pomogla da reši problem ALI TO NIJE SVE  Kurir televizija


Izvor: Yumama