Američka akademija pedijatra propisala je nove smernice za decu koje imaju vaške. Njihova preporuka je da mališani zbog tog stanja ne treba da izostaju iz škole.

"Vaške jesu neugodne, ali one se mogu uspešno kontrolisati i ne ugrožavaju zdravlje dece. S obzirom na nisku stopu zaraze unutar škole, deca treba normalno da pohađaju nastavu nakon tretmana lečenja. Prema sprovedenom istraživanju zaključeno je da se vaške obično šire kontaktom glava na glavu, i vrlo retko dodirivanjem stvari zaražene osobe. Vaške pronađene na češlju su ili oštećene ili mrtve, zato je zaraza vrlo retka i više se širi unutar domaćinstava nego u kolektivima, zaključeno je u izveštaju pedijatra.

Češalj
Shutterstock Češljanje kose

U školama i vrtićima svake godine uglavnom na jesen i tokom proleća pojavljuju se vaške. One se hrane krvlju sa temena glave i kada se namnože u većem broju izazivaju svrab.

Izvan zaraženog područja, mogu da prežive do 48 sati, a nakon toga bez hrane ginu.Idealni tretmani protiv vaški ne uključuju otrovne hemikalije, već jeftina sredstva koja se jako uspešno i jednostavno primenjuju i brzo rešavaju problem.

(Yumama)