Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

DA LI DETE SA VAŠKAMA TREBA DA IZOSTAJE IZ ŠKOLE: Do sada se to podrazumevalo, ali su pedijatri dali novu preporuku

Autor Sandra Krstanović

Deca u kolektivima teško da mogu da izbegnu vaške, a evo šta roditelji da rade ako ih klinci dobiju.

 dete-vaške.jpg Izvor: Shutterstock

Američka akademija pedijatra propisala je nove smernice za decu koje imaju vaške. Njihova preporuka je da mališani zbog tog stanja ne treba da izostaju iz škole.

"Vaške jesu neugodne, ali one se mogu uspešno kontrolisati i ne ugrožavaju zdravlje dece. S obzirom na nisku stopu zaraze unutar škole, deca treba normalno da pohađaju nastavu nakon tretmana lečenja. Prema sprovedenom istraživanju zaključeno je da se vaške obično šire kontaktom glava na glavu, i vrlo retko dodirivanjem stvari zaražene osobe. Vaške pronađene na češlju su ili oštećene ili mrtve, zato je zaraza vrlo retka i više se širi unutar domaćinstava nego u kolektivima, zaključeno je u izveštaju pedijatra.

 Češalj
Češljanje kose
Izvor: Shutterstock

U školama i vrtićima svake godine uglavnom na jesen i tokom proleća pojavljuju se vaške. One se hrane krvlju sa temena glave i kada se namnože u većem broju izazivaju svrab.

Izvan zaraženog područja, mogu da prežive do 48 sati, a nakon toga bez hrane ginu.Idealni tretmani protiv vaški ne uključuju otrovne hemikalije, već jeftina sredstva koja se jako uspešno i jednostavno primenjuju i brzo rešavaju problem.

(Yumama)

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica