Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

6 novih namirnica u detetovoj 2. godini

Nakon prvog rođendana, ishrana deteta treba da bude raznovrsna. Ponudite mu nove ukuse...

  Izvor: Foto: Shutterstock

Evo nekoliko namirnice koje sada možete da uvedete u ishranu svog jednogodišnjeg mališana...

1. Špargle

Bogat su izvor vitamina A i C, kao i izvanredan izvor folne kiseline.

Priprema: Oprati i odstraniti tvrde, drvenaste krajeve. Da bi se zadržala hranljiva vrednost, ukus i hrska-va struktura, ne treba da se prekuvaju (tanke stabljike zahtevaju manje od tri minuta). Kuvaju se u dovoljnoj količini posoljene vode.

Mogu da se kuvaju i na pari (četiri do osam minuta), ili da se poprskaju uljem i peku u rerni, na 250 ste-peni, osam do deset minuta, a u mikrotalasnoj pećnici četiri do šest minuta.

Hrana koju treba izbegavati

U ishrani dece posle navršenih godinu dana, treba izbegavati:1. koštunjavo voće, jer može da dođe do zadavljivanja. Ako postoji porodična istorija alegije, koštunjavo voće treba odložiti do kraja treće godine2. veoma slanu hranu, jer ta navika može imati loših zdravstvenih posledica kasnije u životu3. gotova jela i sosove namenjene odraslima, jer sadrže velike količine prehrambenih boja i veštačkih ukusa, koji nisu prilagođeni dečjem uzrastu4. gazirana pića


Kuvane špargle se serviraju prelivene istopljenim buterom, ili u kombinaciji sa kuvanim jajima ili kajga-nom. Takođe, mogu da budu prelivene maslinovim uljem, ili obavijene tankim listovima slanine ili šunke, ili propržene sa belim lukom ili pečurkama.

2. Lubenica i dinja

Dobar su izvor kalijuma, vitamina A i folata. Imaju snažno diuretsko dejstvo (izbacivanje tečnosti), ali i laksativno (pražnjenje creva).


3. Grožđe

Obiluje antocijaninima, flavonima, taninima i drugim
antioksidansima. Crno grožđe sadrži resveratrol, za koji se veruje da pomaže sniženju holesterola i zaštiti srca. Takođe sadrži kalijum. Grožđe je korisno za čišćenje (detoksikaciju) organizma.

  4. Artičoke

Na raspolaganju su čitave godine, ali je njihova glavna sezona proleće/jesen. Poprskane vodom i u pla-stičnoj kesi, u frižideru mogu da ostanu nekoliko dana.

Priprema: Oprati artičoke, skinuti donje latice i odseći stablo. Iseći vrhove jedan centimetar i poprskati limunom, da bi se sačuvala boja.

5. Začini

Ovi dodaci jelima služe da poboljšaju njihov ukus. Suvi su jačeg ukusa od svežih, pa ih zato treba stavljati dvostruko manje. Kod kuvanih jela, začini se stavljaju na kraju. Posle navršenih godinu dana, deca mogu da koriste u ishrani gotovo sve začine - poput bosiljka, majčine dušice, lorbera, origana, oraščića, korijandera, ruzmarina, mirođije...

6. Med

Posle prve godine, upotreba meda u ishrani dece je bezbedna. Originalni, najprirodniji mogući zaslađivač - med ima hranljivu, profilaktičku i terapijsku primenu, zahvaljujući sadržaju vitamina A, C, E i vitamina B grupe, mikroele-menata i organskih kiselina, enzima i biljnih antibiotika. Kao i običan šećer, sastoji se od jednostavnih šećera glikoze i fruktoze, ali u drugačijem odnosu. Zato što sadrži manje fruktoze, lakše se metaboliše i slađi je. Vitamini u medu imaju veću aktivnost nego sintetički. Dat ujutru, obezbeđuje dodatnu energiju, uz ceđeni voćni sok i žitarice.

Prim. dr Jasminka Komnenović, pedijatar-nutricionista

Inicijalizacija u toku...

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica