Evo nekoliko namirnice koje sada možete da uvedete u ishranu svog jednogodišnjeg mališana...
1. Špargle
Bogat su izvor vitamina A i C, kao i izvanredan izvor folne kiseline.
Priprema: Oprati i odstraniti tvrde, drvenaste krajeve. Da bi se zadržala hranljiva vrednost, ukus i hrska-va struktura, ne treba da se prekuvaju (tanke stabljike zahtevaju manje od tri minuta). Kuvaju se u dovoljnoj količini posoljene vode.
Mogu da se kuvaju i na pari (četiri do osam minuta), ili da se poprskaju uljem i peku u rerni, na 250 ste-peni, osam do deset minuta, a u mikrotalasnoj pećnici četiri do šest minuta.
Kuvane špargle se serviraju prelivene istopljenim buterom, ili u kombinaciji sa kuvanim jajima ili kajga-nom. Takođe, mogu da budu prelivene maslinovim uljem, ili obavijene tankim listovima slanine ili šunke, ili propržene sa belim lukom ili pečurkama.
2. Lubenica i dinja
Dobar su izvor kalijuma, vitamina A i folata. Imaju snažno diuretsko dejstvo (izbacivanje tečnosti), ali i laksativno (pražnjenje creva).
3. Grožđe
Obiluje antocijaninima, flavonima, taninima i drugim
antioksidansima. Crno grožđe sadrži resveratrol, za koji se veruje da pomaže sniženju holesterola i zaštiti srca. Takođe sadrži kalijum. Grožđe je korisno za čišćenje (detoksikaciju) organizma.
Na raspolaganju su čitave godine, ali je njihova glavna sezona proleće/jesen. Poprskane vodom i u pla-stičnoj kesi, u frižideru mogu da ostanu nekoliko dana.
Priprema: Oprati artičoke, skinuti donje latice i odseći stablo. Iseći vrhove jedan centimetar i poprskati limunom, da bi se sačuvala boja.
5. Začini
Ovi dodaci jelima služe da poboljšaju njihov ukus. Suvi su jačeg ukusa od svežih, pa ih zato treba stavljati dvostruko manje. Kod kuvanih jela, začini se stavljaju na kraju. Posle navršenih godinu dana, deca mogu da koriste u ishrani gotovo sve začine - poput bosiljka, majčine dušice, lorbera, origana, oraščića, korijandera, ruzmarina, mirođije...
6. Med
Posle prve godine, upotreba meda u ishrani dece je bezbedna. Originalni, najprirodniji mogući zaslađivač - med ima hranljivu, profilaktičku i terapijsku primenu, zahvaljujući sadržaju vitamina A, C, E i vitamina B grupe, mikroele-menata i organskih kiselina, enzima i biljnih antibiotika. Kao i običan šećer, sastoji se od jednostavnih šećera glikoze i fruktoze, ali u drugačijem odnosu. Zato što sadrži manje fruktoze, lakše se metaboliše i slađi je. Vitamini u medu imaju veću aktivnost nego sintetički. Dat ujutru, obezbeđuje dodatnu energiju, uz ceđeni voćni sok i žitarice.
Još uvek nema komentara - sjajna prilika da pokreneš diskusiju.