Tokom dojenja mnoge žene često imaju problem sa zatvorom i crevima. Oni nisu uzrokovani činjenicom da žena doji, već drugim razlozima, najčešće povezanim sa nedavnim porođajem. Na sreću, opstipacija se može rešiti bez pomoći lekova, ali ako ipak morate da ih koristite, lekar će izabrati one najbezbednije za dete.

Šta majka može da uradi ako ima zatvor tokom dojenja?

Zatvor tokom dojenja kod majke može biti uzrokovan psihološkim ili fiziološkim razlozima. Za borbu protiv njega potrebno je kombinovati laksative i uravnoteženu ishranu sa dovoljno svežeg povrća i voća, a da biste sprečili zatvor, potrebno je redovno vežbanja.

Žene mogu uzimati određene laksative tokom dojenja. Sva pitanja koja se postavljaju mladoj majci najbolje je rešiti zajedno sa lekarom opšte prakse, koji će predložiti najbolji način lečenja opstipacije tokom dojenja.

Šta uzrokuje zatvor kod novopečenih majki?

Uzroci opstipacije tokom dojenja mogu se podeliti na psihološke i fiziološke. Psihološki faktori su stres, psihička nelagodnost, koja može biti povezana sa anksioznošću za dete, problemima u porodici, sukobima sa rođacima.

Neke dojilje koje su rodile carskimrezom strahuju da će "napon"oštetiti šavove postavljene nakon operacije ili izazvati hemoroide (poznato je da su žene podložne ovom poremećaju nakon porođaja). U ovom slučaju, konstipacija će nestati čim se mlada majka navikne na promene u životu.

Zatvor tokom dojenja kod majke često je uzrokovan lošom ishranom. Ponekad se dojilje, bez ikakvog razloga, ograničavaju na set namirnica i jedu monotono iz straha da ne izazovu alergije ili negativne reakcije kod bebe. Obavezno jedite više svežeg povrća i voća, jer oni nisu samo bogati vitaminima, već i stimulišu rad creva.

Laksativ i dojenje

Da biste se nosili sa zatvorom, možete uzeti laksativ, ali mnogi od ovih lekova su zabranjeni tokom dojenja. Pre upotrebe lekova važno je da se konsultujete sa lekarom koji će vam prepisati odgovarajuć i dozvoljen lek.

Bezbedni laksativi deluju tako što privlače vodu u lumen creva i povećavaju zapreminu njegovog sadržaja. Ne apsorbuju se u krv i stoga ne prelaze u majčino mleko.

Šta još majke koje doje mogu učiniti kao pomoć pri zatvoru?

Pored vioća i povrća, lekari takođe preporučuju uključivanje u meni supe, čorbe, proizvode od žitarica - žitarice, kaše (posebno ovsene), suvo voće, orasi, sveže začinsko bilje.

Glavna stvar je da žena nije alergična na navedene proizvode. O svim novostima u ishrani bolje je unapred razgovarati sa lekarom kod koga se obratite, a takođe se konsultovati sa pedijatrom kako ne biste izazvali negativan uticaj na stanje bebe.

Suprotno popularnom verovanju, grčeve, nadimanje i drugi stomačni problemi kod bebe u prva tri meseca su prirodna privremena pojava koja mnogo manje zavisi od ishrane majke nego što mislimo. Zbog toga je dojilja koja nema alergije dozvoljena da jede većinu namirnica.

Ono što je svakako moguće i neophodno kod zatvora tokom dojenja jeste da pijete puno tečnosti. Bolje je da je to čista voda, a ne čaj ili kafa. Ova preporuka je takođe korisna za održavanje laktacije na odgovarajućem nivou. Odgovarajući na pitanje šta jesti za zatvor kod dojilje, neki lekari preporučuju isključivanje namirnica koje imaju adstringentna svojstva: na primer, sok od nara, dunje, zimske kruške. A takođe i stvari koje mogu izazvati nadimanje (mahunarke, kupus, raženi hleb).

Ako vam akušer-ginekolog dozvoli da se krećete bez ograničenja nakon porođaja ili carskog reza, pokušajte da se što pre vratite na normalan nivo fizičke aktivnosti, pažljivo radite gimnastiku, više hodajte. Kretanje takođe pomaže dobroj funkciji creva.

(Yumama)

BONUS VIDEO:

Ženi na porođaju oči postale krvave TikTok/reynaybella

KAKO DA SE REŠITE ZATVORA POSLE POROĐAJA AKO DOJITE: Neki lekovi su dozvoljeni, a evo šta još može da pomogne mami