Bebe koje doje uglavnom imaju veliku nuždu nakon svakog hranjenja ili to rade do dva puta dnevno. Zatim, do 6 meseci, jednom do dva puta dnevno. Ponekad se majčino mleko tako dobro apsorbuje da se pražnjenje creva može javiti ređe - jednom u 2-3 dana. Ne paničite, obratite pažnju na raspoloženje bebe. Ako je veseo i miran, dobro jede i dobija na težini, defekacija se javlja bez napora - sve je u redu. Kod beba od 6 meseci koja jedu adaptiranu formulu, stopa defekacije je najmanje jedanput dnevno. Za decu stariju od šest meseci (u ovom uzrastu se obično uvodi komplementarna hrana), pražnjenje 1-2 puta dnevno se smatra normom.

Tečnost

Ako beba često ima zatvor, važno je ne samo da je pravilno hranite, već i da joj dajete dovoljno tečnosti, a na vreme se mora uvesti i voda. Prilikom dojenja, dete se dopunjava tek nakon uvođenja komplementarne hrane. Uz veštačko hranjenje, beba mora konzumirati vodu. Pre uvođenja komplementarne hrane, treba da dobije 30-40 ml vode dnevno, nakon njenog uvođenja - 100-150 ml. Neophodno je da beba pije vodu ne ranije od sat vremena nakon hranjenja. Komplementarna hrana se uvodi od 5. mesecu. Ako beba ima zatvor, prvo se upoznaje sa kašama od povrća i žitaricama, a od 8-9 meseci - sa fermentisanim mlečnim proizvodima. Proteinski proizvodi (meso, piletina, mleko) se uvode kasnije.

Mamina dijeta

Ukoliko beba doji i ima zatvor, a isključena su oboljenja, važno je i da mama obrati pažnju na način ishrane. Za neko vreme potrebno je isključiti hranu koja čini stolicu čvrstom - masno meso, punomasno kravlje mleko, masni sirevi, beli hleb, mafini, brza hrana... Da biste sprečili zatvor kod bebe, preporučuje se da majka u jelovnik uključi fermentisane mlečne proizvode, voće i povrće bogato vlaknima - suve šljive, suve kajsije, cveklu. Imaju opuštajući efekat. Istovremeno, žena treba da pije 2-2,5 litara tečnosti dnevno.

Beba koja se hrani adaptiranom formulom

Kod veštačkog hranjenja, vrlo često se javlja zatvor kod deteta jer se mlečna smeša nepravilno razblaži. Mama možda stavlja više smeše u manju količinu vode. Ovo može da bude rizično - formula treba da se pripremi striktno poštujući uputstva. Prilikom izbora mešavine obratite pažnju na one koje sadrže prirodna prebiotička dijetalna vlakna. Oni pomažu u poboljšanju mikroflore i funkcionisanja creva. Takođe, možete pokušati da date bebi mešavinu sa bifidobakterijama u jednom od hranjenja.

Napomena: Ukoliko dete iam zatvor i tegobe, neophodno je da se obratite pedijatru za pomoć.

(Yumama)

BONUS VIDEO:

"DŽIN BEBA ĆE PRAVO IZ PORODILIŠTA U ŠKOLU" Pavle se rodio sa 6,5 kila, iznenadio ceo Gornji Milanovac, doktora i rođenu majku Kurir TV