Najviše konfuzije u vezi alergije na hranu leži u njenoj definiciji. Kod "prave" alergije na hranu, alergeni (hrana, obično proteini iz hrane) pogađaju imuni sistem i on počinje da produkuje antitela nazvana imunoglobulini E. To ima za posledicu oslobađanje histamina, materija koje uzrokuju alergijske simptome respiratornog, gastrointestinalnog i kardiovaskularnog sistema, kao i kože.
Najčešći kožni simptom je urtikarija (koprivnjača), sa tipičnim crvenilom i svrabom, a zatim otok lica, usta i jezika. Respiratorni simptomi se manifestuju "škripanjem" u grudima i otežanim disanjem, a gastrointestinalni - iznenadnim bolom u trbuhu, ili nadimanjem, mučninom i povraćanjem.
Kada dete ima ozbiljnu alergijsku reakciju, sa rasprostranjenim efektima po telu, to stanje se naziva anafilaksija, a praćena je ubrzanim i otežanim disanjem, sa po život opasnim padom pritiska, vrtoglavicom i gubitkom svesti.
Najčešći alergeni
Deca mogu da budu alergična na razne vrste hrane, ali ima osam alergena koji su odgovorni za devet desetina alergija kod mališana: mleko, jaja, kikiriki, orašasti plodovi (orah, indijski orah), riba, ljuskari, soja, pšenica.
Nasledna sklonost
Bebe imaju naslednu sklonost ka alergiji, ali ne i prema određenoj vrsti alergije. Ako je jedan roditelj alergičan, kod deteta postoji 30 odsto mogućnost da bude alergično. Ukoliko oba roditelja imaju neku vrstu alergije, taj procenat je 60, iako se ne zna da li će dete biti alergično na hranu sve dok se ne pojavi reakcija.
Smatra se da izlaganje alergogenoj hrani rano u životu povećava rizik od alergije. I određeni zdravstveni uslovi mogu da budu povezani sa većom verovatnoćom od ozbiljnih alergijskih reakcija na hranu. Na primer, kod dece sa astmom postoji veći rizik od razvoja takvih reakcija.
Simptomi i znaci alergije na hranu
- iritabilnost i ekstremni nemir
- iznenadni bol u trbuhu, povraćanje i proliv
- niti krvi ili sluzi u stolici
- osip po telu
- ponovljeno "škripanje" u grudima, kašalj
- zapušen nos, kijavica, prehlada, sinusitis
- nenapredovanje (zaostatak u rastu)
Komplikovana dijagnostika
Alergiju na hranu je komplikovano dijagnostikovati. Iako mnogi roditelji sumnjaju da im je dete alergično na određenu hranu, samo šest odsto beba je stvarno alergično, dok se kod najvećeg broja dece alergija ne razvije do navršenih šest meseci, to jest dok ne počnu da konzumiraju čvrstu hranu.
Najčešći uzroci intolerancije
- Nedostatak enzima potrebnih za potpuno varenje hrane
- Nedovoljna količina enzima za varenje određene hrane
- Loš kvalitet enzima - na primer, laktaze, što ima zaposledicu teško varenje laktoze - glavnog šećera u mlečnimproizvodima. Ovo može da izazove naduvenost, dijareju,gasove...
- Hrana kontaminirana toksinima (neke gljive)
- Ponovljen stres ili psihički faktori
Intolerancija hrane
Nutritivna alergija se često meša sa intolerancijom (nepodnošenjem) hrane, jer izaziva slične simptome, ali intolerancija ne uključuje imuni sistem. Kada kod deteta postoji intolerancija, može da uzima male količine određene hrane i da bude bez simptoma.
Laktozna intolerancija je čest problem, definisan abdominalnim nadimanjem i dijarejom zbog
nemogućnosti pravilnog varenja laktoze - mlečnog šećera. Intolerancija može da bude «predstavljena» i gasovima - koji prate varenje pasulja, kupusa ili luka, kao i nepodnošenjem začinjene hrane. Jedna od glavnih razlika u odnosu na alergiju jeste da, ako dete "uzrokujuću" hranu izbegava određeno vreme, biće u stanju da je bez problema toleriše u umerenim količinama.
Koliko dugo posle carskog reza ne smete da zatrudnite? Ako prođe manje od ovoga veće su šanse za komplikacije
20 najlepših kratkih imena za devojčice: Roditelji ih obožavaju, imaju samo 3 ili 4 slova
Kako da se pripremite za porođaj? 7 važnih stvari koje treba da uradite na kraju trudnoće
Emilija čeka 7. sina, a dr Milošević otkriva: Jesu li neke žene predodređene da rađaju samo dečake?
Koje ukuse najviše vole bebe u stomaku? Evo i zašto trudnice treba da jedu čokoladu