Koni Simpson je već decenijama među holivudskim zvezdama poznatija kao 'Nani Koni' ili dadilja Koni. Čuvala je decu Džastina Timberlejka, Klunijeve blizance, Džesike Albe i mnogih drugih svetskih zvezda. Svoju titulu ponosno nosi, a sada svim otkriva i kako roditelji da reše jednu od najvećih briga sa bebama - spavanje.

Neka deca zaspe vrlo lako i ne pomeraju se do jutra, ali ima i perioda u njihovom razvoju kada se bude svako malo tokom noći, guguću, plaču, viču i prevrću se.

"Kako nijedno dete nije isto, tako je i rutina spavanja za svako dete drugačija. Zato je važno da se roditelji međusobno pomažu, a ako je reč o samohranom roditelju, ukoliko je u mogućnosti, bilo bi dobro da potraži dodatnu pomoć", rekla je Koni.

Kako ona kaže, većina novih roditelja ima pogrešno mišljenje o tome da postoji idealna formula i vreme za uspavljivanje novorođenčeta, ali zapravo ne postoji!

Važno je da znate da većina beba zapravo ne spava tokom noći kao što se očekuje. Zapravo, istraživanje časopisa 'Pediatrics' iz 2018. godine pokazalo je da samo 57 odsto beba do 1. godine života spava u komadu 8 sati, a sve to zavisi od toga u kojoj fazi razvoja je dete.

Spavanje, dečak, beba
Shutterstock Dečak spava

"Treba uzeti u obzir celokupno spavanje - dnevno spavanje, dremanje, a ne da gledamo samo osmosatni noćni san. Ako želite da vaša beba stekne rutinu samostalnog uspavljivanja, morate naučiti da ne reagujete na svaki trzaj i gunđanje, što može biti teško", poručuje dadilja slavnih, i savetuje roditelje da iskoriste prednost moderne tehnologije i da slobodno koriste bebi monitore na kojima iz druge sobe mogu da posmatraju kako beba reaguje na samostalno uspavljivanje.

Što ranije uspostavite rutinu spavanja, biće lakše i vama i detetu. Poznato je da deca vole da ponavljaju obrasce, da im to daje osećaj sigurnosti pa je isto tako i kada je uspavljivanje u pitanju.

Beba, spavanje, uspavljivanje, mama
Shutterstock Mama uspavljuje bebu

Stvorite umirujući ritual pre spavanja, kao što je kupanje ili presvlačenje, pevajte detetu ili ga dojite i mazite.

"Novorođene bebe komuniciraju preko svojih čula. Ključ je u mirisu i dodiru. Možete da ih izmasirate pre spavanja pa će nakon nekog vremena znati da je posle ovog kraljevskog tretmana vreme za san. Rutina je važna zato što se u bebama 'slažu' očekivanja i vremenom im narav postaje drugačija", rekla je Koni.

(Yumama)