Roditelji često zagledaju u pelene bebi jer je to jedan od znakova njenog zdravlja, ali situacije u kojima primete ružičaste ili crveno-narandžaste mrlje su definitivno situacije koje izazivaju veliki strah. Roditelji odmah pomisle da je u pitanju krv ali kada malo bolje pogledate, možete primetiti razliku.

Ove mrlje su zapravo kristali urata ili kristali u urinu, i za razliku od krvi, oni se osuše i pretvore u prah, a i nisu toliko crveni kao krv. Normalno je da se pojave nakon rođenja, obično nisu razlog za brigu i nestaju sami.

Šta urokuje kristale u urinu?

Ovi kristali napravljeni su od mokraćne kiseline, otpadnog proizvoda koji se nalazi u krvi i koji se izlučuje urinom. Kristali u urinu se javljaju zbog zbog toga što je urin novorođenčeta koncentrisan sve dok ne počne da unosi više tečnosti.

Svaka beba može da proizvede kristale u urinu, ali pošto se javljaju kada urin postane koncentrisaiji, veća je verovatnoća da će se javiti kada je beba dehidrirana. Najčešće se dešava u prvih nekoliko nedelja života, posebno ako vaša beba doji, a vi još niste razvili dovoljno mleka.

Presvačenje, beba, pelene, dečak
Shutterstock Mama menja pelene bebi

Šta treba da uradim ako vidim kristale urina u bebinoj peleni?

Ako primetite ružičaste ili crveno-narandžaste mrlje u bebinim pelenama nakon prvih nekoliko dana života, razgovarajte sa bebinim lekarom. Pedijatar će vas pitati o hranjenju i napredovanju, ali i o količini mleka i znacima dehidratacije kod vaše bebe (smanjeno izlučivanje pljuvačke, suve usne, šest sati bez mokre pelene i letargija), i može da predloži da pojačate ishranu.

Ako dojite, vaše novorođenče može da jede čak 8-12 puta tokom 24 sata. U prvih nekoliko dana, može da oko 15 mililitara pri svakom hranjenju, a vremenom će da poveća na oko 60 mililitara po hranjenju.

Ako bebu hranite adaptiranim mlekom, ponudite joj formulu svaka 2-3 sata prvih nekoliko dana. U početku, novorođenče može da uzme samo 15 ml formule odjednom. Nakon nekoliko prvih dana, ponudite svom novorođenčetu 60-90 ml svakih 3 do 4 sata.

(Yumama)