Ako i dalje pokušavate da uspostavite rutinu spavanja vaše bebe, ili ste i dalje u nedoumici koliko dugo treba da spava i koliko dremki da ima, evo šta vas savetuju stručnjaci. Konsultant za spavanje beba i mališana Karen Miler ističe da je precizan raspored spavanja veliki korak ka tome da sredite san vaše bebe.

"Dnevni san je direktno povezan sa noćnim, tako da ako možete da obezbedite bebi da dobije dovoljnu količinu sna preko dana, samim tim će bolje spavati i tokom noći", objasnila je Miler. Rad na dnevnim dremkama zahteva vreme, upozorila je, i lakše je ako možete ostati u svojoj kući i držaiti se satnice dok se beba ne navikne na ritam.

Ona otkriva koliko je tačno dremki potrebno vašoj bebi u zavisnosti od njenog uzrasta:

  • 0 - 4 meseci: potrebno je između 3-4 dremke tokom dana u trajanju od 1-2 sata.
  • 4 - 8 meseci: dovoljne su tri dremke tokom dana. Dva kraća spavanja ispod sat vremena i jedno dugo dvočasovno spavanje usred dana.
  • 8 - 18 meseci: potrebne su samo dve dremke, kratko ujutru i duže nakon ručka.
  • od 18 meseci i više: dovoljna je jedna dremka od dva sata, sve dok ne napune 2.5 - 3. godine.
Spavanje, dečak, beba
Shutterstock Dečak spava

Saveti za savršen raspored spavanja

Iako mnogi savetuju da se pridržavate striktnog vremena spavanja, Keren ističe da ovo treba da izbegavate do šest meseci. Umesto toga, kako savetuje, najbolje je da koristite budne prozore, odnosno da više pratite vreme između dve dremke nego kada je poslednji put beba spavala.

"Ako primetite prve znake umora, uključujući zevanje i trljanje očiju, to zapravo može da znači da je beba preumorna, pa je najbolje da pazite na vreme kada je beba bila budna i da je tako preduhitrite", ističe Keren.

Vreme budnosti varira u zavisnosti od uzrasta, ali Keren ističe da beba mlađa od pet meseci ne bude budna više od dva sata, a od osam meseci više od tri sata. Od šest meseci možete da pređete na podešavanje vremena za spavanje koje vam odgovara i da uživate. Prva dremka oko 9.30 i 12.30 druga dremka, a treća je najbolje da bude između 16 i 17. časova.

Spavanje, uspavljivanje, mama, beba
Shutterstock Mama peva uspavanke bebi

Kada će beba da preraste dnevno spavanje

I to je individualno, neke bebe dremke izbace ranije drugim je to više nego potrebno. Keren savetuje da ne žurite sa izbacivanjem, ako vam se čini da je dete umorno i da mu je potreban san, a odbija da spava onda ga ranije budite iz prethodne dremke i produžite budne prozore.

(Yumama)