Sveki roditelj zna koliko je dragoceno kada imate bebu koja spava bez problema. Nažalost, mnogi traže savete po internetu jer više ne znaju kako da nauče bebu da spava, a mi vam donosimo savete eksperta za spavanje koji otkriva šta da uradite kako biste ohrabrili svoju bebu da spava celu noć, i to od kada napuni 12 nedelja.

"Novorođene bebe mogu da nauče da spavaju samostalno. U stvari, svaka beba može da nauči da spava kako vi želite da to radi. Ako ih sami naučite da spavaju uz ljuljanje, tapšanje, hranjenje ili masažu, oni će to tako prihvatiti. Isto tako, ako ih vežbate da spavaju na leđima, tako će i naučiti", rekla je i otkrila da postoji 5 stvari koje možete da učinite kako biste olakšali bebino spavanje u prvih nekoliko nedelja, bez obzira šta ste prethodno čitali.

Ona predlaže ovih 5 stvari koje će ohrabriti novorođenče da spava celu noć kada napuni 12 nedelja:

Hranite je kada je gladna

Iako odmah pomislite da je gladna beba ako plače, stručnjak kaže da ne morate da koristite dojku ili flašicu baš svaki put kada zaplače.

"Zapamtite da su njihovi signali za spavanje i hranjenje u ranim danima gotovo identični, tako da izvijanje, plač, sisanje, lizanje usana i ostalo mogu biti i znakovi umora. Pokušajte da koristite hranjenje kao poslednji, a ne kao prvi izbor, pogotovo ako ste je nahranili u poslednja 2 sata. Ovo će dovesti do toga da se prave veći razmaci između hranjenja i da beba može da nauči da spava i bez toga", rekla je, i napomenula:

"Ako hranite bebu svaki put kada plače, to može dovesti do toga da dete konstantno traži hranu kako bi zaspalo, i danju i noću."

Razdvojite spavanje i hranjenje

"Ako se vaša beba uvek hrani pred spavanje, moglo bi da joj bude teško da zaspi i ostane da spava preko noći, a da je ne hranite. Ciljajte na to da imate malo budnog vremena i pre i posle hranjenja, tokom dana. Ako je vaša beba pospana tokom hranjenja, probudite je, promenite pelenu i budite malo budni pre nego što je uspavate bez hranjenja."

Mleko, beba
Shutterstock Beba pije mleko

Pospano maženje je dobro

Svi roditelji vole da se maze sa pospanom bebom, ali je važno da to radite na pravilan način.

"Držite svoju bebu u položaju koji je sličan onom koji ima u krevetiću, na primer na leđima. Ako se vaša beba navikne da tokom dana drema na stomaku ili vašim grudima, biće nemoguće da noću spava u krevecu i na leđima. Možete imati 'kožu na kožu' i sa bebom koja leži na leđima, a ne na stomaku. Probajte da je stavite u pregib vaše ruke da leži na leđima, da leži na vašim kolenima na leđima, ili na stomaku ali takođe na leđima, i mazite se."

Izbegavajte korišćenje ramena

Iako držanje bebe na ramenu nekada može biti od koristi, takođe mogu i da podstaknu bebu da spava u položaju koji neće biti pomoć prilikom noćnog odmora.

"Ako izlazite, koristite kolica ili auto sedište. U kući koristite njihov krevetić. Ako stalno koristite rame, vaša beba će naučiti da spava uspravno i da njen stomak bude uz vaš. Ova pozicija nije dobra za noć jer će to da znači da morate da hodate gore-dole sa svojom bebom i da je držite na ramenu na primer u 3 noću."

beba-mama-podrigivanje.jpg
Shutterstock Mama i beba

Vežbajte

Važno je da vežbate da vaša beba od početka spava na tvrdoj podlozi i na leđima. Možete im pomoći maženjem glavice ili blagim ljuškanjem, ali vežbajte od samog početka. Unošenje nekih novih navika koje su slične spavanju u krevetu i na leđima, znači da ćete imati manje navika koje će se kasnije pokrenuti. Postavljanjem dobre rutine od prvog dana i izbegavanjem navika kao što su ljuljanje ili hranjenje za spavanje, vaša beba će naučiti da se sama smiri", rekla je, i dodala:

"Ako vaša beba nauči ovu važnu veštinu od prvog dana, kasnije neće biti potrebe za treningom spavanja i imaćete veće šanse da dete prespava celu noć već od 12. nedelje."

(Yumama)