Novorođenčad su došli iz mračne i udobne materice gde je atmosfera za dremku. Oni nemaju pojma da je, u potpuno novom svetu u koji su stigli, noć za spavanje, a dan vreme u kom treba da budemo budni.

Prvih nekoliko nedelja verovatno nećete moći da joj napravite neki šablon spavanja i vaša beba neće moći da razume dan i noć. Međutim, postepeno će razviti sopstveni cirkadijalni ritam (unutrašnji telesni sat), na koji izlaganje dnevnom svetlu ima uticaj. Počeće da spavaju duže noću i da ostaju duže budni tokom dana. Ovo može da potraje malo duže nego što očekujete, a dodatno je zakomplikovano činjenicom da bebe imaju veoma mali želudac, tako da moraju da se hrane često.

Kako mogu da pomognem bebi da nauči da razlikuje dan od noći?

Sve je u tome da noć i dan budu veoma različiti za bebu. Ako recimo, dosta vremena tokom dana provodite u šetnji, u interakciji sa svojom bebom ili viđanjem sa drugim ljudima, možete joj pomoći da shvati da je noć za tišinu, a dan za pokret i buku.

"Da biste joj pomogli da podesi svoj telesni sat, izvedite bebu napolje na svež vazduh i dnevno svetlo svakog dana", savetuju stručnjaci.

šetnja-beba-kolica.jpg
Shutterstock Mama i beba u šetnji

Do kraja prvog meseca većina beba spava 6-7 sati tokom dana i 8-9 sati noću. Već sa tri meseca, beba koja je naučena na to da je noćno vreme za spavanje, verovatno će spavati 10-11 sati tokom noći i oko 4 sata tokom dana.

(Yumama)