Ako u ustima svoje bebe primetite bele naslage koje izgledaju kao zgrušano mleko, verovatno je reč o soor-u koji se drugačije zove i mlečac. U pitanju je infekcija koju uzrokuje Candida albicans, koja je svuda oko nas, pa i na koži i sluznicama.

U normalnim okolnostima, telo je u stanju da zaustavi rast gljivica i da spreči njeno širenje, ali kod dece mlađe od godinu dana odbrambeni sistem je još nezreo pa je mlečac česta pojava.

Kako da prepoznam mlečac?

Na sluznici bebe prvo ćete primetiti da se pojavljuju male belo-žućkaste mrlje, lagano uzdignute od sluznice i deluju kao naslage. Deluje kao da su u pitanju ugrušci mleka, ali za razliku od mlečnih naslaga, ne možete ih odstraniti, a sluznica ispod naslaga je upaljena.

U početnoj fazi, ove mrlje mogu da budu vrlo guste i da potpuno prekriju sluznicu jezika, obraza i desni i da se šire prema ždrelu i jednjaku.

Ova gljivična infekcija izaziva nelagodu i smanjuje osetljivost sluznice na mestu gde su se pojavile mrlje, posebno na jeziku. Prvi znak je obično bezvoljnost koje dete pokazuje dok sisa, a posledica je nelagoda koja se javlja tokom obroka.

Ako se mrlje prošire prema grlu i jednjaku, mogu se pojaviti i smetnje prilikom gutanja, kao i nadražaj glasnih žica. Uz ovo bi trebalo obratiti pažnju i da li postoje drugi simptomi, kao što su temperatura, kašalj, digestivne smetnje...

Beba, plač, novorođenče
Shutterstock Novorođenče plače

Kako se leči infekcija?

Ne bi trebalo da stvara velike smetnje detetu, ali je najbolje da se posavetujete sa lekarom koji može da prepiše lek koji uništava gljivice, a primenjuje se na mestu infekcije.

Nikada nemojte ove mrlje da pokušavate da odstranite sami prstom ili na neki drugi način, jer možete da oštetite sluznicu i na taj način povećate rizik od širenja infekcije.

Ako su naslage više rasprostranjene, ograničite korišćenje dude i češće je dezinfikujte. Ako dete hranite na flašicu, koristite silikonsku cuclu jer se na njoj mikroorganizmi teže razvijaju.

(Yumama)