Prvi dani roditeljstva mogu da budu vrlo iscrpljujuće, ali ono što ćete svuda čuti i pročitati jeste RUTINA! Kada se i vi i beba ubacite u rutinu, sve će biti lakše.

Izdvojili smo pet saveta koji će vam pomoći da izađete iz haosa i da se ubacite u dnevnu rutinu. Ako vam ni posle toga ne ide, prilagodite se! Nastavite da pronađete nešto što će odgovarati i vama i vašoj bebi.

1. Posmatrajte pre nego što postupite

Nekoliko nedelja pre nego što krenete sa uvođenjem rutine, vodite beleške o prirodnom ritmu vaše bebe. U koje vreme se budi ujutru (i tokom noći za hranjenje)? Koliko dugo prođe između obroka? Koliko traju njihove dremke?

Sve to će vam pomoći da napravite rutinu koju će vaša beba najbolje prihvatiti.

Nametni joj satnicu

Umesto da očekuješ da će se promene dogoditi preko noći, prebacite bebu u smeru rutine koji želite. Na primer, ako želite da pomerite njihovo jutarnje spavanje za jedan sat, pokušajte da ga pomerate za 10 minuta svakog dana, sve dok ne postignete svoj cilj.

Beba spava
Shutterstock Beba spava

Napravite im asocijacije

Dodajte dosledne znakove vašoj rutini ka kobi beba znala šta sledi po asocijaciji. Na primer, pre spavanja priguši svetlo u sobi i uključi beli šum. Kada je vreme za igru, odvedite ih u prostor za igru i dajte im nekoliko igračaka odjednom. Razgovarajte sa bebom mirnim tonom pri svakoj tranziciji, i na kraju će shvatiti šta sledeće može da očekuje.

Održavajte doslednost

Pridržavanje striktnog rasporeda možestvoriti prilagodljiviju bebu. Nakon što ste napravili raspored i rutinu kod kuće, odvedite bebu kod prijatelja ili porodice. Držite se istog vremenskog razmaka za dremku, hranu i aktivnosti, i videćete da one znaju šta da očekuju ma gde god da se nalaze.

Beba spava u kolicima
Shutterstock Beba spava u kolicima

Raspored se menja kako beba raste

Stvari sa bebom nisu tako jednostavne. Taman kada ste pomislili da ste ih shvatili, one ulaze u drugu fazu razvoja i njihove potrebe se menjaju. Kako vaša beba nauči da puzi, stoji i na kraju hoda, njene potrebe za aktivnostima će se promeniti. Isto važi kada je u pitanju konzumiranje čvrste hrane. Razvijaj se i menjaj sa njima. Radi za njihove potrebe, a ne protiv njih.

(Yumama)