Spavanje beba je za brojne roditelje prava muka. Pribegavaju svim metodama, ali njihovi mališani nikako da zaspe, a i kada se to desi, znaju da se bude često. U svojim mukama roditelji su često rešeni da poslušaju svaki savet okoline.

Onaj koji ste sigurno čuli jeste: 'Izmori ga, da vidiš kako će da spava'. A da li je to zaista tako? Kod odraslih jeste, a kod beba? Ne!

Može biti primamljivo da bebu držite budnom ceo dan kako bi spavala celu noć, ali bebina logika (ako postoji) ne funkcioniše tako. Održavanje bebe budnom će nju (ali i vas) iscrpeti i zapravo će joj otežati spavanje noću.

Tokom prvih 6-8 nedelja života, bebe se bore da ostanu budne duže od dva sata. I ako predugo čekate da stavite bebu na spavanje, ona će postati preumorna, razdražljiva i biće joj veoma teško da zaspi.

Beba, spavanje, noć, kolevka
Shutterstock Beba spava tokom noći

Do kraja prvog meseca, obično se pojavljuju obrasci dremanja i vaša beba će želeti da spava svakih sat i po do dva sata tokom dana. Možete i da vodite dnevnik o vremenu hranjenja i spavanja vaše bebe, tako da možete shvatiti obrazac kada počne da se pojavljuje.

(Yumama)