Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

6 NAJČEŠĆIH RAZLOGA ZBOG ČEGA DECA LOŠE SPAVAJU: Roditelji često ignorišu ove stvari, ali one najviše utiču na san

Autor Sandra Krstanović

Probali ste sve trikove i dalje se borite sa neprospavanim noćima, obratite pažnju na ove razloge koji utiču na loš san dece.

 Spavanje, dete, roditelji, plač Izvor: Shutterstock

I dalje se borite da vam dete prespava celu noć, probali ste razne trikova a ono se i dalje budi. Pre nego što odustanete, obavezno obratite pažnju na ove razloge koji su stručnjaci isktakli da njaviše utiču na san mališana, ali ih roditelji nesvesno ignorišu.

Još uvek je malo

Jako malo beba od rođenja prespava noć. Prva dva meseca mališani se često bude zbog hrane i tonu u san, a spavaju između 12 i 18 sati dnevno. Većina može da prespava noć kada napuni devet meseci, iako to znači samo pet-šest sati u kontinuitetu. Međutim, prema rečima stručnjaka dete tek sa godinu ipo dana, do dve zaista počne da spaja celu noć, međutim nije uzrast taj koji diktira pravila već mnogi drugi faktori koji se dalje navode u tekstu.

Previše mu pomažete

Ako dugo uspavljujete dete, neće naučiti samo da zaspi nego će plakati za onim što mu pomaže - vama. Stavite ga na spavanje kada je pospano, ali još nije zaspalo, i naučiće da se uspava samo. U suprotnom svaki put kada se probudi pa makar to bilo i na kratko tražiće vašu blizinu i utehu.

 dete-san-spavanje.jpg Izvor: Shutterstock

Preumorno je

Deci vrtićkog i predškolskog doba potrebno je između 11 i 14 sati sna dnevno, uključujući i poslepodnevno dremanje. Rutina je ključna pa odredite tačno vreme odlaska u krevet, buđenja, dremanja, obroke i igranja.Svako dete je za sebe, ali trudite se da pratite ritam, jer svaki mali poremećaj utiče na nervozu,a samim tim i na san.

Strah od odvajanja

Normalno je da sva deca prođu kroz tu fazu. Pokušajte da ga ne ohrabrujete dodatnim razgovorima, pevanjem, ljuljuškanjem ili hranjenjem. Kada je staro oko šest meseci, detetu možete pomoći da samo zaspi tako što ćete mu nežno pričati i maziti ga. Budite uz njega i utešite ga, ali nemojte ga uzimati i hraniti samo kako bi ga utešili.

Nedostatak rutine

Ponavljanje istih stvari svakoga dana pre spavanja pomaže detetu da shvati da je vreme za spavanje. Rutina je vrlo važna. Na primer, možete da okupate dete, nahranite ga, pročitate mu jednu ili više priča, a onda i poželite laku noć. Sa takvom rutinom potrebno je početi što ranije. I ono najvažnije nemojte mu davati da gleda televiziju ili mobilni jer to bitno utiče na produženu budnost. Takođe izbegvajte da pojačane aktivnosti pred spavanje, jer ćete dete teže smiriti. Neka se intezitet igre postepeno smanjuje kako se približava vreme spavanja.

(Yumama)

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica