Ovaj sindrom je poznat kao posledica nasilne traume glave, uništava moždane ćelije deteta i sprečava dotok kiseonika u mozak, što može dovesti do trajnog oštećenje mozga ili smrti, piše portal mayoclinic.org.

Važno je da znate da se sindrom potresene bebe može sprečiti, i da ovo saznanje prenesete na dadilje i one kojima poveravate decu na čuvanje. Simptomi i znaci sindroma potresene bebe uključuju ekstremnu nervozu ili razdražljivost, pospanost, problem sa disanjem, gubitak apetita, povraćanje, bledilo ili plavičastu kožu, napade, paralizu ili komu.

Povrede koje se možda neće odmah uočiti uključuju krvarenje u mozgu i očima, oštećenje kičmene moždine i prelome rebara, lobanje, nogu i drugih kostiju. Mnoga deca sa sindromom potresene bebe pokazuju znake i simptome prethodnog zlostavljanja. Ovam sindromu najpodložnije su bebe do godinu dana.

U lakšim slučajevima sindroma potresene bebe, dete može izgledati normalno nakon protresanja, ali vremenom može razviti zdravstvene probleme ili probleme u ponašanju. Potražite hitnu pomoć ako sumnjate da je vaše dete povređeno nasilnim drmanjem jer pravovremena hitna pomoć može da spasi život deteta i sprečiti ozbiljne zdravstvene probleme.

Sindrom potresene bebe obično nije uzrokovan nespretnim koracima deteta ili manjim padom, već nasilnim drmanjanjem celog tela bebe. Dete koje je imalo sindrom potresene bebe može kao posledice imati delimično ili potpuno slepilo, kašnjenja u razvoju, problem sa učenjem ili problem u ponašanju, intelektualni invaliditet, cerebralnu paralizu, poremećaj koji utiče na kretanje i koordinaciju mišića.

BONUS VIDEO:

KARDIO-RENALNI SINDROM I NJEGOVE POTEŠKOĆE! Udruženje pacijenta u borbi protiv opake bolesti: Ivani prikupljen novac za Belorusiju Kurir televizija

Izvor: Yumama